március 8, 2025
alma almafa 3

Fotó: depositphotos.com

A nyári alma az egyik legkedveltebb gyümölcs a melegebb hónapokban, hiszen lédús, frissítő ízeivel a nyár elengedhetetlen kelléke. Ezek az almák jellemzően kora nyártól egészen késő nyárig érnek, és mivel nem tárolhatók hosszan, leginkább frissen fogyasztják őket. Cikkünkben bemutatjuk a legkedveltebb nyári almafajtákat, termesztésüket és felhasználásukat.

A nyári alma jellemzői

A nyári alma fajták általában kisebbek és vékonyabb héjjal rendelkeznek, mint az őszi és téli fajták. Lédúsabbak, édesebbek, de egyes fajták enyhén savanykásak is lehetnek. Hátrányuk, hogy gyorsan romlanak, ezért főként frissen érdemes fogyasztani őket. Néhány fajta lekvár, kompót vagy sütemény készítésére is alkalmas.

zöld alma
Fotó: depositphotos.com

Legismertebb nyári alma fajták

1. Piroska

A Piroska az egyik legkorábban érő almafajta, amely július közepén már szedhető. Kisméretű, pirospiros színű, édes, lédús, kissé savanykás gyümölcs. Friss fogyasztásra kiváló.

2. Nyári fontos

A Nyári fontos (Gravenstein) az egyik legízletesebb nyári alma. Nagy gyümölcsű, zöldes-sárgás színű, édes-savanykás ízvilágú. Augusztusban érik, sütéshez és kompótnak is kíváló.

3. Sárgás félérő

Ez a fajta augusztus elején érik, édes, sárgás színű, közepes méretű alma. Héja vékony, ezért különösen alkalmas friss fogyasztásra.

4. Early Gold

Az Early Gold egy modern nyári almafajta, amelyet az Egyesült Államokban nemesítettek. Nagyméretű, aranysárga színű, ropogós és édes, kissé fűszeres ízvilágú alma. Nagyszerű íze miatt frissen és gyümölcssalátákban is kedvelt.

5. Stark Earliest

Ez a fajta a nevéhez hűen az egyik legkorábban érő nyári alma. Kisméretű, pirosas színű, rendkívül édes, alig savas gyümölcs. Főleg gyerekek körében népszerű.

almafa
Fotó: depositphotos.com

A nyári alma termesztése

A nyári alma termesztése nem igényel különösebb szaktudást, de fontos, hogy megfelelő gondozást kapjon. Mivel a nyári fajták gyorsan beérnek, a rendszeres metszés és a megfelelő öntözés kulcsfontosságú.

Talaj és klíma

A nyári alma a napos, meleg klímát kedveli, jól szellőző talajban fejlődik a legjobban. A semleges vagy enyhén savas talaj ideális számára.

Metszés és gondozás

A megfelelő metszés segít a fának abban, hogy minél több napfényt kapjon, ezért a felesleges ágakat rendszeresen el kell távolítani. Az almafák öntözésére nyáron külön figyelni kell, főleg a szárazabb időszakokban.

Betegségek és kártevők

A nyári almafajták hajlamosak lehetnek a lisztharmatra, varasodásra és levéltetvek támadására. Rendszeres permetezéssel és biológiai védekezéssel megelőzhetőek ezek a problémák.

piros alma
Fotó: depositphotos.com

Felhasználásuk a konyhában

A nyári almákat főként frissen fogyasztják, de kitűnően alkalmasak kompótok, lekvárok, gyümölcssaláták és sütemények készítésére is. A savanykásabb fajták remekül harmonizálnak a sütési eljárásokkal, mivel hő hatására édesebbekké válnak.

Fotók: depositphotos.com