Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedt, de egyre ismertebbé válik a kurkuma. A legtöbbször a keleti éttermek kínálatában találkozhatunk olyan ételekkel, amelyek ízvilágát a kurkuma határozza meg. A gyógyító fűszer, a kurkuma elsősorban rikító sárga színével vonja magára a figyelmet.
A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozik, őshazája a trópusi és szubtrópusi Délkelet-Ázsia. Ma Indiában, Thaiföldön és Indonéziában találhatók a legnagyobb termőterületei. Ahogyan a többi gyömbérfélét, úgy a kurkumát is a gyökeréért, illetve a szár részeiért termesztik; többféle felhasználási módját alkalmazzák, de az általunk leginkább ismert fűszerőrlemény a szár főzés utáni szárításával és őrlésével készül.
A kurkuma hatóanyagai
A kurkuma kutatása az utóbbi két évtizedben indult meg. A kutatások középpontját a kurkumában található hatóanyagok képezik; a kurkumin, a sárga demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin polifenol vegyületek, illetve ezek származékai, melyeket kurkuminoidoknak nevezünk.
Egyértelműen bizonyított, hogy a kurkuma hatóanyagai fontos szerepet tölthetnek be a sejtek biokémiai láncolatában, ami abban mutatkozik meg, hogy képesek megvédeni az egészséges sejtek biokémiai folyamatait.
Ez a fajta hatásmechanizmus leginkább a flavonoidokhoz hasonlítható; antioxidáns hatással rendelkeznek, valamint serkentik a szervezetbe kerülő lebontó és egyéb enzimeket. Hatékonynak minősülnek a gyulladások csökkentésében, a daganatok megelőzésében, a természetes védekezőképesség fokozásában, valamint antibakteriális és vírusölő hatással is rendelkeznek.
A kurkumin egyáltalán nem ismeretlen hatóanyag akkor sem, ha magával a kurkumával először találkozunk. Ez az anyag megtalálható a curryben is, illetve szintetikus formája az E-100 néven ismert élelmiszer ipari színezék.
A kurkumát bátran alkalmazhatjuk különböző ételek ízesítésére, de tartsuk fejben, hogy jellegzetesen enyhén fanyar és kesernyés ízt ad az ételeknek.
Népszerű cikkek a rovaton belül
Ezek lettek az év gluténmentes kenyerei és péksüteményei
Ezért egészséges a görögdinnye
Egészséges finomság vagy kalóriabomba?
Banán, a tápláló gyümölcs
Cékla, a vitaminbomba
A búza vitamintartalma
Dió, Perzsia gyümölcse
Körte, az emésztés segítője
Füge, a természetes karcsúsító