A téli időszakban minden lehetőséget ki kell használnunk arra, hogy az immunrendszerünket formába hozzuk. A közelgő influenza járványok és más betegségek miatt nagyobb figyelmet érdemes fordítanunk erre. Kevésbé ismert, de kifejezetten hatékony segítséget jelenthetnek az immunerősítő fűszerek.
Fahéj
A fahéj egyike a széleskörűen ismert fűszereinknek. Hatékonyan erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatással bír, emellett elősegíti a vércukorszint csökkentését. Kellemes aromájának köszönhetően közkedvelt és sokoldalú fűszer; Magyarországon elsősorban teákba, süteményekbe keverve használjuk, de a keleti ízeket kedvelők minden bizonnyal a főételeiket is ízesítik vele.
Rozmaring
A rozmaring hagyományos fűszernövénynek tekinthető, amely képes enyhíteni az asztma tüneteit, illetve elősegíti az emésztést és a keringést is. A rozmaring jótékony hatását elsősorban a sejtoxidáció elleni harcban betöltött szerepe kapcsán ismerjük.
Oregánó
Az oregánót elsősorban az olasz konyha remekei kapcsán ismerhetjük; legtöbbször tésztaszószokat ízesítenek vele. Az oregánó elképesztő mennyiségű antioxidánst tartalmaz, többet az almánál és az áfonyánál is. Sajnos a táplálkozás során bevitt mennyiség nem túl jelentős, mégis érdemes bőkezűen szórni, ha kedveljük az ízét. Fontos szerepet játszik még a gombás és bakteriális fertőzésekkel vívott harcban is.
Édesgyökér
Az édesgyökér kevésbé ismert és kevésbé elterjedt fűszernövénynek tekinthető hazánkban. Elsősorban a gyomor gyulladásos megbetegedéseinek kezelésében nyújt hathatós segítséget, de érdemes szem előtt tartani, hogy jelentős mennyiségben fogyasztva növeli a vérnyomást, ezért ízesítőként történő alkalmazása odafigyelést érdemel.
Cayenne-bors
Ez a borsfajta csupán az utóbbi néhány évben vált általánosan ismertté, bár széleskörű elterjedésről a mai napig nem beszélhetünk. Inkább a kísérletező kedvű háziasszonyok vásárolják, így kevesen tudják, hogy kapszaicin tartalmának köszönhetően enyhíti a gyulladásos fájdalmakat, a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően pedig számos jótékony hatást fejt ki az emberi szervezetben.
Kurkuma
A kurkuma az utóbbi évek sláger fűszerévé lépett elő. A különleges sárga színének és a benne lévő kurkuminnak köszönhetően a magyar háztartások kedvelt fűszerévé vált. A kurkumin rendkívül hatékony májvédő szer, jótékony hatást gyakorol az ízületekre, illetve csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét.
Népszerű cikkek a rovaton belül
Ezek lettek az év gluténmentes kenyerei és péksüteményei
Egyes ősgabonáknak kiemelkedő a beltartalmi értékük
Különleges vasfelvétel zajlik a káposztafej belsejében
Ezért egészséges a görögdinnye
Egészséges finomság vagy kalóriabomba?
Gabonafélék és szerepük életünkben
Egészséges-e a kenyér?
Kurkuma: csodaszer a keleti konyhában?
Banán, a tápláló gyümölcs