Lehet bajai vagy szegedi, sima ponty vagy vegyes, karácsonykor minden magyar család elengedhetetlen étke az ünnepi asztalon.
Hozzávalók:
1,6 kg ponty
min. 5 fej vöröshagyma (vagy annyi, ahány kg halat főzünk)
2 paradicsom
2 paprika (ill. erős pirospaprika)
2 evőkanál édes-nemes pirospaprika
2 db halászlékocka
Amennyiben bajai módon fogyasztjuk: 1 csomag bajai gyufatészta (halászlétészta)
Elkészítés:
A pontyot megtisztítjuk (a pikkelyeit lekaparjuk), megmossuk, fejét (a szemeit kivágjuk), farkát, uszonyait levágjuk. (Vehetünk szeletelt és tisztított halat is!) A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, majd hidegre tesszük állni. A paradicsomot, paprikát megmossuk, félbe vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és apróra felszeleteljük. Fazékba rakjuk, ráöntünk 2 liter vizet, beletesszük a hal fejét, farkát és uszonyait. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, sózzuk, felforraljuk, és lassú tűzön kb. 2 órát főzzük. Ez az alaplé.
Az alaplevet leszűrjük, a sűrűjét átpasszírozzuk (ezt a műveletet nem muszáj megcsinálnunk). Akár megtesszük, akár kihagyjuk, a levet felforraljuk, belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük a halszeleteket, és 8-10 perc alatt megfőzzük. Ilyenkor már ne keverjük, csak rázogassuk, mert a halhús összetörik.
A halászlevet készíthetjük bográcsban, de nagy fazékban, tűzhelyen is.
Népszerű cikkek a rovaton belül
Ha unod a lecsót, inkább grillezd a paprikát!
Méhpempő, az élet elixir
Kókuszzsír, az egészséges főzés alapja
Padlizsánkrém: Egészséges, finom és gyorsan elkészíthető
Cseresznye lekvár
Sztrapacska
Fehérboros-fokhagymás csirkecomb
Amerikai almás pite
Töltött alma