
Fotó: depositphotos.com
A kajszibarack (Prunus armeniaca) termesztése Magyarországon nagy népszerűségnek örvend, azonban az utóbbi években tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyok, különösen a tavaszi fagyok, komoly kihívások elé állítják a termelőket. A fagyérzékenység csökkentése és a termésbiztonság növelése érdekében egyre nagyobb figyelem irányul a fagytűrő kajszibarack fajták kiválasztására és termesztésére.
A fagyérzékenység okai és a nyugalmi állapotok jelentősége
A kajszibarack fák fagyérzékenysége szorosan összefügg a rügyek nyugalmi állapotával. A mélynyugalmi állapotban a rügyek nem hajtanak ki, így a fagyok idején kevésbé károsodnak. Ezzel szemben a kényszernyugalmi állapotban a rügyek már készen állnak a kihajtásra, és csak az időjárás szabja meg, mikor indulnak meg. Ebben az időszakban egy váratlan lehűlés komoly károkat okozhat a rügyekben. A fajták fagytűrő képessége tehát nagyban függ attól, hogy melyik nyugalmi állapotban milyen mértékben képesek ellenállni a hidegnek.

Fagytűrő kajszibarack fajták
Különböző kutatások és megfigyelések alapján az alábbi fajták bizonyultak fagytűrőbbnek:
- Harlayne: Mélynyugalmi és kényszernyugalmi állapotban is kiemelkedő fagytűrést mutat. Gyümölcse közepes méretű, sárgás-narancssárga színű, kellemes ízű. Késői virágzása miatt nagy termésbiztonságú fajta.
- Rózsakajszi C.1406: Mindkét nyugalmi állapotban jó fagytűréssel rendelkezik. Gyümölcse nagy, narancssárga héjú, bíborpiros bemosódással. Húsa sötét narancssárga, rostos, lédús, sajátos zamatú.
- Bergeron: Francia eredetű fajta, amely jól tűri a fagyokat. Gyümölcse kissé megnyúlt gömb alakú, élénkpirosra színeződik, íze kiváló, húsa finom, rostos, kemény. Kései érése és termésbiztonsága miatt kedvelt fajta.
- Budapest: Középidőben virágzik, július végén – augusztus elején érik. Húsa narancssárga, magvaváló, közepesen kemény, kevésbé lédús. Íze savas. Fagyérzékenysége közepes, sharka vírusra kissé érzékeny.
- Kioto: Középkései virágzású, öntermékeny fajta. Gyümölcse előnyös küllemű, világos színű, narancssárga alapszínen vöröses bemosódással. Húsa narancssárga, lédús és kemény. Jól tárolható, repedésnek ellenálló.
- Ceglédi arany: Középkorai érésű, július elején-közepén érik. Gyümölcse nagy, megnyúlt, oldalról kissé lapított tojásdad alakú. Héja világosabb narancssárga, húsa rostosabb, mint a Magyar kajszié. Éretten bőlevű, íze kellemes édes-savas.
- Mandulakajszi: Gyümölcse nagy, mandula alakú, világos narancssárga héjú. Húsa világos narancssárga, leveses, kellemes kajszizamatú, középkemény. Későn virágzik, fagytűrése a Magyar kajsziénál jobb.

Fagyérzékeny kajszibarack fajták
Ezzel szemben az alábbi fajták érzékenyebbek a fagyokra:
- Ceglédi óriás: Középérésű fajta, július elején-közepén érik. Gyümölcse nagy vagy nagyon nagy, megnyúlt, oldalról kissé lapított tojásdad alakú. Héja világosabb narancssárga, húsa rostosabb, mint a Magyar kajszié. Fagyérzékenysége közepes.
- Aurora: Korai érésű fajta, amely a hirtelen lehűlések során jelentős károsodást szenvedhet.
- Sylvercot: Szintén korai érésű fajta, amely érzékeny a hirtelen hőmérséklet-csökkenésre.
Kapcsolódó cikkek
Rezisztens kajszibarack fajták
Fagytűrő kajszibarack fajták
A sárgabarack betegségei és kártevői
A sárgabarack permetezése
Kajszibarack gondozása, környezeti igényei, metszése
Fotók: depositphotos.com
Népszerű cikkek a rovaton belül
Korai cseresznyefajták
Öntermékeny cseresznye fajták
Ringló szilva fajták
Öntermékeny datolyaszilva fajták
Rezisztens birsfajták
Téli körte fajták
Az alma tartósítása: módszerek és tippek a hosszabb eltarthatóságért
A málna betegségei és kártevői
A ribizli fajtái és jellemzőik