A közétkeztetésben 2022. január 1-jétől 60 százalékra, 2023. január 1-jétől pedig 80 százalékra kell emelni a hazai termékek arányát, ezt már tartalmazzák az idén szeptember 1-jétől megkötött közétkeztetési közbeszerzések – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Kecskeméten, a Földtől az asztalig című konferencián.
Erdős Norbert hozzátette, a változtatásra azért volt szükség, mert 50 százalék a magyar termékek aránya a közétkeztetésben.
Az államtitkár kitért arra, hogy a kiskereskedelmi üzletekben a magyar termékek aránya átlagosan 70 százalék: a magyar kereskedelmi láncoknál ez az arány több mint 80 százalék, a külföldi kereskedelmi láncoknál pedig 60 százalék, de van, ahol az 50 százalékot is alig haladja meg.
Erdős Norbert emlékeztetett, hogy az utóbbi időben egy másik kormányrendeletet is elfogadtak, amely a kistermelők lehetőségeit bővítette. A rendelet értelmében a kistermelők áruikkal már nem szorulnak be 40 kilométeres körzetükbe vagy saját megyéjükbe, Budapesten kívül bárhol árusíthatják termékeiket. Ez a területi bővítés minden feldolgozott termék, alapélelmiszer esetében igaz, kivéve a friss húsokat – például a szarvasmarha-, sertés-, nyúl-, bárányhúst – amelyeknél továbbra is megmaradt a 40 kilométeres körzetre vonatkozó szabály.
A konferenciát a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és az Olasz-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezte az Olasz-Magyar Gasztronómiai Fesztivál keretében.
MTI
Címlapkép: Készítő: Mohai Balázs | Forrás: MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Ezt tapasztalta a Nébih az élelmiszerüzletek tejtermékrészlegén
Bundesliga tippek a Rabona casino oldalán
A Magyarok Kenyere programban 25 fiatal agrárszakembert díjaztak
Guardiola az angol válogatott élére? Álom és valóság között
Az aszály ellenére javultak a magyar élelmiszergazdaság kilátásai
Jön a legizgalmasabb agrártechnológiai rendezvény!
Márton nap alkalmából is válasszuk a hazai liba- és kacsatermékeket!
A toportyánok miatt harmadával csökkent az őzállomány Békés vármegyében
Magyar termékeket is beválogattak a leginnovatívabbak közé a párizsi élelmiszeripari szakkiállításon