
Brillante Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny Facebook
Elindult a nevezés a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre, az esemény évek óta a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvénye. A szervezők idén visszatérnek a pandémia előtti gyakorlathoz, így a 23. Gyulai Pálinkafesztivált tavasszal, május 26-28. között rendezik meg.
A versenyen idén is keresik a legjobb bérfőzetett párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, valamint a legeredményesebb bérfőzdét. Díjazzák a legjobb kereskedelmi pálinkát és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét is.
Az év gyümölcse idén a meggy, a legjobb abból készült párlatot külön díjazzák majd – olvasható a rendezvény honlapján.
A fődíjak mellett kategóriagyőzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak.

Nevezni bárhonnan lehet, az elmúlt években érkeztek már minták Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából és Izraelből is. Tavaly rekordszámú nevezés érkezett a versenyre, 989 mintát küldtek be.
A beérkezett mintákat számítógépes adatbázisra építve szakmai zsűri bírálja április 21-22-én. Megvizsgálják, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozzák. A minták beküldésének határideje április 14-e, az eredményhirdetés május 27-én lesz.
A versenyszabályzat ITT érhető el.
MTI / Agrárkapu
Népszerű cikkek a rovaton belül
A biogazdálkodás jövője Magyarországon
Hódinvázió keseríti meg a sárváriak életét
80 exportképes élelmiszeripari gyártó mutatkozik be az idei OMÉK-on
A mezőgazdaságban alkalmaz mesterséges intelligenciát egy izraeli startup
Sertésklónozásban látják a jövőt a kínaiak
Kékbúza-liszt és magyar rizstermékek a nürnbergi Biofach-on
Magyar fejlesztésű toxinvizsgáló forradalmasíthatja a gabonafélék ellenőrzését
Jön a PREGA! Még több tudás a precíziós gazdálkodásról
A Spinbetter bevezetése