A meggy (Prunus cerasus) az egyik legfinomabb és legértékesebb gyümölcs, amelyet az emberiség régóta fogyaszt. Ez a savanykás, rubinvörös termés...
Egészséges táplálkozás
A vadcseresznye (Prunus avium), amelyet sokan madárcseresznyeként is ismernek, nemcsak ízletes gyümölcseiről, hanem egészségügyi és környezeti hatásairól is ismert. A...
A cseresznye az egyik legkedveltebb gyümölcs világszerte, amely nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Édes ízével és élénkpiros színével igazi...
A gránátalma (Punica granatum) egy ősi gyümölcs, amelyet évezredek óta fogyasztanak és használnak gyógyászati célokra. Az ókori civilizációkban, mint Egyiptom,...
Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs világszerte, amely nemcsak finom és könnyen elérhető, hanem rendkívül egészséges is. A régi mondás...
Ígéretesek lehetnek az ehető gombák az anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában - derül ki a Semmelweis Egyetem új tanulmányából, amely...
A cukorbetegség kezelésében a megfelelő étrend kiválasztása kulcsfontosságú. A gyümölcsök közül az alma különösen népszerű választás, de vajon a cukorbetegek...
A gránátalma (Punica granatum) az egyik legegészségesebb gyümölcs, amelyet az emberiség évezredek óta fogyaszt különféle gyógyászati és táplálkozási célokból. A...
A fekete berkenye (Aronia melanocarpa) egy rendkívül egészséges, bogyós gyümölcs, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend a természetes gyógymódok és az...
A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy rendkívül értékes gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak a népi gyógyászatban különböző betegségek kezelésére és az...
A propolisz egy évezredek óta ismert és alkalmazott természetes anyag, amelyet a méhek a kaptárak védelmére használnak. Antibakteriális, gombaellenes és...
A propolisz csepp egy természetes anyag, amelyet a méhek gyűjtenek és állítanak elő különféle növényi gyantákból, viaszokból és saját enzimjeik...
A pitypang (Taraxacum officinale) egy olyan vadon termő növény, amelyet gyakran gyomnak tartanak, pedig rendkívül sokoldalú és értékes alapanyag lehet...
A pitypang (Taraxacum officinale) régóta ismert gyógyhatásairól, és a belőle készült tea egyre népszerűbb az egészségtudatos emberek körében. Bár sokan...
A természetes gyógymódok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és a gyógynövények között számos olyan növényt találunk, amelyeket évszázadok óta használnak egészségmegőrzés...
A mák egy régóta ismert és használt növény, amelyet különböző kultúrák évezredek óta alkalmaznak gasztronómiai és gyógyászati célokra. A mákot...
Bár a pisztácia sokak számára finom és egészséges csemege, fontos tisztában lenni azzal, hogy bizonyos emberek számára káros lehet. Az...
A pisztácia az egyik legkedveltebb olajos mag a világon. Egyedülálló íze mellett számos jótékony hatása is ismert, amelyek hozzájárulnak az...
A chia mag az egyik legnépszerűbb szuperélelmiszer, amelyet világszerte fogyasztanak magas tápanyagtartalma és egészségügyi előnyei miatt. Az apró magok tele...
A zeller egy rendkívül sokoldalúan felhasználható zöldség, amely nemcsak ízesítőként, hanem önálló fogásként is megállja a helyét. A zellerszár különösen...
A tökmagolaj régóta ismert egészségügyi előnyeiről, hiszen gazdag telítetlen zsírsavakban, antioxidánsokban és vitaminokban. Számos tanulmány támasztja alá jótékony hatásait, például...
A zöld tea az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb ital a világon, amely számos jótékony hatással rendelkezik. Gazdag antioxidánsokban, segíthet a...
Az utóbbi években a kombucha népszerűsége ugrásszerűen megnőtt, és sokan egészségügyi csodaszerként tekintenek rá. A fermentált tea jótékony hatásait sokan...
Bár sokáig a szegények eledelének tartották, ma már csúcséttermek kínálatában is megtalálhatók a lencséből készült ételek. Hazánkban a sárga változata...
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag vitamin- és ásványianyag tartalma miatt szervezetünk egészséges működéséhez is hozzájárul...
A csemegekukorica termésmennyiségének növelését, illetve az emberi egészség megőrzésében, javításban játszott szerepét vizsgálták a Debreceni Egyetem (DE) kutatói: a több...
Harmadik alkalommal rendezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara,...
Egyes ősgabonáknak kiemelkedő a beltartalmi értékük és könnyebben tolerálják őket az ételérzékeny fogyasztók - hangsúlyozzák az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi)...
A színtestek vasfelvételének fényhiányos mechanizmusa hasonlít a fotoszintézis által támogatott folyamatra - derült ki az ELTE kutatóinak vizsgálatából, amelynek eredményei...
A gabonafélék az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás alapját képezik - legyen szó közönséges búzáról, zabról, árpáról vagy rizsről, esetleg a...
Magyarországon átlagosan napi 20 dkg kenyerek fogyasztunk, amely mennyiség megfelel az elsődleges dietetikus ajánlásoknak. (tovább…)
A banán kivételesen tápláló gyümölcs, amely a világ számos országában alapvető élelmiszerként szerepel. Magas B-vitamin tartalma miatt szokták a leggyakrabban...
A jó minőségű fölözetlen házi tejből készített aludttej igazi ínyencség. Elkészítése nem is lehetne egyszerűbb; a tejet kitöltjük egy edénybe,...
Noha nincs nagy hagyománya Magyarországon, az árpagyöngy egyre népszerűbb. (tovább…)
Az alföldi kenyér sokak véleménye szerint a legfinomabb kenyérféle. Mivel az elkészítési módjai igencsak változatosak, ezért a tápanyag- és vitamintartalomban...
Az áfonya egyike a vitaminokban leggazdagabb bogyós gyümölcsöknek, ezért napjainkban a tudatos táplálkozásban egyre nagyobb szerep hárul rá. Rendkívül magas...
Az őszibarack több jótékony hatással rendelkezik, amelyet elsősorban magas vitamintartalmának köszönhet, emellett pedig rendkívül ízletes. (tovább…)
A csokoládé egyértelműen a legismertebb és legnépszerűbb nyalánkság. A gyermekek és a felnőttek körében ugyanolyan népszerűségnek örvend; szeretjük a tejcsokoládét,...
A sárgarépa az egyik legismertebb konyhakerti zöldségünk, egész évben megvásárolható a zöldségpiacokon és a boltokban, mégsem fogyasztjuk rendszeresen. (tovább…)
Van néhány étel, amelyet úgy hirdetnek, hogy az egészséges táplálkozáshoz tartoznak hozzá, hogy rendkívül jótékony hatással vannak szervezetünkre, hogy nyugodtan...
A téli időszakban minden lehetőséget ki kell használnunk arra, hogy az immunrendszerünket formába hozzuk. A közelgő influenza járványok és más...
Bizonyos zöldségfélék, köztük a káposzta, a brokkoli és a kelkáposzta egy speciális vegyület révén képesek csökkenteni a bélrák kialakulásának kockázatát....