A Perzsiából származó csonthéjas gyümölcs gazdag vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően korunk egyik kedvelt csemegéje, amely egész sor jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre.
A dióban található telített zsírsavak kiválóan alkalmasak arra, hogy egy kiadós zsíros étkezés után ellensúlyozzák a koleszterinszintet. Ugyanakkor nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat és antioxidánsokat. Ezek együttesen hatékonyan csökkentik a vérben megtalálható zsírok mennyiségét, azaz védik a szív egészségét.
Nem csak közvetlenül a szívvel, hanem az érrendszerrel és a vérrel is jót tesz. A dió vértisztító hatással rendelkezik, illetve hozzájárul a vérerek rugalmasságának megőrzéséhez.
Egyes kutatások arra világítanak rá, hogy a dióban található polifenolok némelyike antimutagén és antioxidáns aktivitással bír, ennek köszönhetően viszont hozzájárulhatnak a daganatos betegségek megelőzéséhez, illetve a rákburjánzás megakadályozásához.
A dió vitamin tartalma elsődlegesen A-, B6-, E-, K- és C-vitaminból, thiaminból, ribofavinból, niacinból, pantothenicból és folsavból tevődik össze.
Mindezek mellett megtalálhatóak benne a kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán és szelén ásványi anyagok.
Népszerű cikkek a rovaton belül
Ezek lettek az év gluténmentes kenyerei és péksüteményei
Ezért egészséges a görögdinnye
Egészséges finomság vagy kalóriabomba?
Kurkuma: csodaszer a keleti konyhában?
Banán, a tápláló gyümölcs
Cékla, a vitaminbomba
A búza vitamintartalma
Körte, az emésztés segítője
Füge, a természetes karcsúsító