
Fotó: NAK/Lévai Zsolt
A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző reszelt tormatermékek iránti kereslet. A torma termesztésében Magyarország élen jár az Európai Unióban: az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar termés – hívta fel a figyelmet csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).
Magyarországon majdnem 1250 hektáron folyik tormatermesztés, a betakarított éves mennyiség 10-11 ezer tonna körül alakul, amelynek jelentős része exportra jut. A magyar torma elsősorban az Egyesült Királyság, valamint Csehország piacán jelenik meg, jellemzően friss, feldolgozatlan formában.
Bár a húsvéti időszakban a legtöbb fogyasztó a reszelt változatot keresi, de az élelmiszeripar is előszeretettel használja savanyított és ecetes tartósított készítményekhez (uborka, káposzta, cékla, vegyes vágott, paprika, csalamádé stb.) is – ismertették.
A torma jellegzetesen csípős ízét a gyökerében lévő butiltiocianát és az allil-izotiocianát okozza. Ezek a vegyületek nagyon hasonlóak a mustárolaj hatóanyagához, a nyálkahártyára és a könnymirigyekre hatnak. A frissen reszelt torma rendkívül egészséges, magas a C-vitamin tartalma; baktérium- és vírusölő hatású – tették hozzá.
MTI / NAK
Népszerű cikkek a rovaton belül
Nébih: biztonságos és kiváló minőségű a magyar hús
Csehországba továbbra is tilos kecskét, szarvasmarhát és sertést bevinni Magyarországról és Szlovákiából
A magyar fogyasztók a minőségi húsvéti sonkákat keresik
Magyar ételkülönlegességeket is lehet kapni a szingapúri Food and Hotel Asia kiállításon
Együnk bárányt!
Húsvétra a hagyományos sonkát keresik a legtöbben
80 exportképes élelmiszeripari gyártó mutatkozik be az idei OMÉK-on
A fekete berkenye mellékhatásai és ellenjavallatai
Több mint 2400 vetélytárs legyőzésével lett a Kövér Pálinkafőzde kajszija 2025 Legjobb pálinkája