
AFP / Alain Lebot
Az Európai Bizottság szigorúbb határértékeket vezet be az élelmiszerekben található nehézfémekre – így a kadmiumra és az ólomra – vonatkozóan, azzal a céllal, hogy csökkentse a táplálékok rákkeltőanyag-tartalmát – olvasható a brüsszeli testület sajtóközleményében.
A többéves tudományos kutatással alátámasztott bizottsági döntés értelmében a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben és olajos magvakban esetlegesen előforduló, rákkeltő környezetszennyező kadmium maximális szintjét csökkenteniük kell az árutermelőknek, hasonlóképpen az ólomét, a csecsemők és kisgyermek számára készült tápokban is. Ezenkívül a bizottság új maximális ólomtartalom szintet állapított meg az erdei gombára, a fűszerekre és a sóra vonatkozóan.
Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos a döntéssel kapcsolatban elmondta: „az egészségtelen táplálkozás növeli a rák kockázatát. A határozat által biztonságosabbá és egészségesebbé tesszük az élelmiszereinket, ahogyan azt az EU rákellenes tervében is vállaltuk”. Ez egy újabb lépés az uniós élelmiszerláncban már most is magas és világszínvonalú uniós szabványok megerősítése felé – szögezte le.
A szigorúbb határértékeket augusztustól 31-től kell alkalmazni. Azok a termékek, amelyek ezeket a fémeket az új határértékeken túl tartalmazzák, de az új szabályok hatályba lépése előtt kerültek a piacra, február végéig még értékesíthetők.
MTI
Fotó: Illusztráció / AFP / Alain Lebot
Népszerű cikkek a rovaton belül
80 exportképes élelmiszeripari gyártó mutatkozik be az idei OMÉK-on
A fekete berkenye mellékhatásai és ellenjavallatai
Több mint 2400 vetélytárs legyőzésével lett a Kövér Pálinkafőzde kajszija 2025 Legjobb pálinkája
63 kockázatos élelmiszer miatt intézkedtek Magyarországon
Élelmiszeralapanyag-vizsgálati fejlesztéssel léphet a nemzetközi piacra egy magyar cég
Kolbásztök receptek
Medvehagyma tartósítása
Húsüzemet függesztett fel a Nébih azonnali hatállyal
Paradicsomfajták befőzéshez