
Kálmándy Ferenc MTI
A hatóságok a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – idén ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben. Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják – jelentette be az Agrárminisztérium (AM) közleményében Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.
Kifejtette: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) és az Agrárminisztériumhoz (AM) az elmúlt években több bejelentés és hír érkezett arról, hogy a szüretelt szőlő tényleges és az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés van. Ez egyrészt hátrányosan érintheti a szőlőtermesztőt, mert így alacsonyabb árat kaphat a termékéért, valamint a borkészítéskor is visszaélésekre adhat lehetőséget. Mindezek alapján, 2019 őszén a HNT a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésben a bejelentett szüreti adatok valóságtartalmának átfogó ellenőrzésébe kezdett.
Az eddig elvégzett ellenőrzések eredményesnek bizonyultak. A hegybírók tapasztalata szerint ugyanis az ellenőrzéseknek már csak a híre is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a származási bizonyítvány iránti kérelmekben foglalt mustfok értékek közelítsenek a hegybírók által is mért adatokhoz.
A szüreti ellenőrzési program 2021-ben is folytatódik. Az idei ellenőrzések a Duna és a Balaton borrégió borászatai mellett az Egri és a Tokaji borvidékre fókuszálnak, és a szüret teljes időszakában, folyamatosan zajlanak. Az ellenőrzések várhatóan az idei évben is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szőlőtermesztők a megtermelt szőlőjükért a valós piaci árat kaphassák meg a felvásárlóktól – fogalmazott az államtitkár.
MTI
Fotó: Kálmándy Ferenc MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Évi 80-100 milliárd forinttal növelhetik az jövedelmet az öntözésfejlesztési támogatások
Kamarai kisokos segíti a gazdaságátadásban érintett termelőket
Élelmiszeralapanyag-vizsgálati fejlesztéssel léphet a nemzetközi piacra egy magyar cég
Sertéstenyésztés fejlesztésére kapott 611 millió forint támogatást a Vitafort és a MATE konzorciuma
Szakmai rendezvény és piacbemutató a XXI. századi termelői piacokról
Felesleges a hangulatkeltés, felülvizsgálják a kukoricafelvásárlás minőségvizsgálati gyakorlatát
Idén sem lesz hiány magyar sütőtökből
Termelői és kézműves piac nyílik Hajdúböszörményben
A csemegeszőlő lehet a klímaváltozás egyik nyertese