
Fotó: MTI / Varga György
Egy új kutatás szerint 1 kiló, laborban előállított műhús akár huszonötször nagy karbonkibocsátással is járhat, mint a marháé, írja a HVG.
A Derrick Risner által vezetett kutatócsoport arra figyelt fel, hogy
a technológia karbonköltségének alapos vizsgálata mindeddig elmaradt, ezt igyekeztek most pótolni.
A hús fajtája a megjelenés előtt álló (azaz külső szakértők által még nem lektorált) tanulmány szerint nem is kifejezetten érdekes, a mutatók a laborcsirke és a laborsertés esetén is hasonlóan alakulnak.
A laborhúst jelenleg orvosi minőségbiztosítási körülmények között készítik, és eddig a világon csak két országban, Szingapúrban és az Egyesült Államokban engedélyezték a piaci forgalmazását.
A Qubit szemléje szerint ha lazítanának a gyártási előírásokon, és csak az élelmiszeriparra érvényes előírásokat kellene betartani laborhús előállítása során, a költségek is csökkennének.
Jelenleg ráadásul senki nem foglalkozik műhúsgyártással nagyüzemi körülmények között, az iparág pedig jelenleg inkább veszteséget termel.
Népszerű cikkek a rovaton belül
Hódinvázió keseríti meg a sárváriak életét
Óvatosan a gereblyével a tavaszi kertészkedéskor
Online felület segíti a Vizet a tájba programot
„Vizet a tájba” – A vízkészletek védelmére koncentrál a vízügy
Invazív jövevény vert tanyát a Kis-Balatonon
A költési időszak előtt kell elvégezni a környezetvédelmi szempontból érzékeny munkákat
Ökológiai bomba a vizeinkben
Az erdészeti programokkal egyre közelebb kerülünk a klímavédelmi célok eléréséhez
A búvósávok segítenek megőrizni a gyep biológiai sokféleségét