A csicsóka (Helianthus tuberosus), vagy más néven földi articsóka, egy rendkívül hasznos és igénytelen növény, amelyet könnyen termeszthetünk a kertben. Különleges, édeskés íze miatt egyre népszerűbb a konyhában, ráadásul rendkívül egészséges, mivel magas inulintartalma segíti az emésztést és jótékony hatással van a vércukorszintre. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan ültessük és gondozzuk ezt a nagyszerű növényt.
A csicsóka termesztési feltételei
A csicsóka rendkívül ellenálló növény, amely szinte bármilyen talajban megél, de a legjobb termést laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajban hozza. Az ideális pH-érték számára semleges vagy enyhén savas (pH 6-7).
A növény szereti a napos helyeket, de félárnyékban is szépen fejlődik. Mivel gyorsan terjed és akár 2-3 méter magasra is megnőhet, érdemes úgy ültetni, hogy ne árnyékolja be a kisebb növényeket.
Ültetési idő és előkészületek
A csicsókát tavasszal vagy ősszel lehet ültetni, de a legjobb eredményeket a tavaszi ültetés hozza.
- Őszi ültetés: Szeptember végétől novemberig lehet elvégezni, így a gumók a téli hidegben természetesen áttelelnek, és tavasszal gyorsabban fejlődésnek indulnak.
- Tavaszi ültetés: Március végétől április közepéig a legideálisabb.
A talajt előzetesen fel kell ásni, és komposzttal vagy érett trágyával dúsítani. A csicsóka mélyen gyökerezik, így érdemes legalább 30-40 cm mélyen fellazítani a földet.
A csicsóka ültetése lépésről lépésre
- Gumók kiválasztása
Csak egészséges, sérülésmentes gumókat használjunk ültetésre. A legjobb, ha legalább diónyi méretűek. - Ültetési távolság és mélység
- A gumókat 8-10 cm mélyre kell ültetni.
- A sorok között 70-100 cm, a gumók között 30-40 cm távolságot érdemes hagyni.
- Öntözés és talajtakarással való védelem
Az ültetés után alaposan öntözzük meg a talajt, és szerves mulccsal (pl. szalmával vagy lombbal) takarjuk, hogy a nedvességet megőrizzük és a gyomnövekedést csökkentsük.
A csicsóka gondozása
- Öntözés: Bár a csicsóka szárazságtűrő, hosszabb száraz időszakokban érdemes öntözni, főként a növekedési időszakban.
- Gyomlálás és kapálás: A fiatal növényeket rendszeresen kapáljuk és gyomláljuk, amíg megerősödnek.
- Metszés: Ha a csicsóka túlságosan magasra nő, a hajtásokat vissza lehet vágni, hogy a növény ne dőljön meg.
Betakarítás és tárolás
A csicsóka betakarítását ősszel, az első fagyok után lehet kezdeni, amikor a levelek elszáradnak. A gumók a földben maradhatnak télen is, mert nem fagynak meg, így frissen szedhetők egész télen és tavasszal.
A frissen felszedett gumók nem tárolhatók sokáig, mert gyorsan kiszáradnak. A legjobb, ha homokban vagy nedves fűrészporban tároljuk őket hűvös pincében.
Fotók: depositphotos.com
Népszerű cikkek a rovaton belül
A cserszömörce metszése
Csüngő begónia gondozása, szaporítása, kártevői
Citromfa metszése
Bársonyos kakukkszegfű
Mulcsozó fűnyírók
Kúszó hortenzia fajták
Büdöske ültetése
Rózsa ültetése
Díszkert vs. haszonkert