Növekedésserkentő hatása miatt a búza fontos szerepet játszik a gyermekek táplálásában.
A búza a világon az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett haszonnövény, Magyarországon pedig különösen nagy szerep hárul erre a gabonára az emberi táplálkozás tekintetében. Jelentőségét a benne található fehérjetartalom adja, amely mellett B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamint; béta-karotint, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket, különböző rostokat, foszfort és szerves sókat tartalmaz.
Mivel a csírák a növény felneveléséhez szükséges rendkívül nagy mennyiségű enzimet tartalmaznak, ezért a búzacsírának is külön szerep jut az egészséges táplálkozás terén. Ásványai anyag és vitamin tartalmuk is szót érdemel; legnagyobb mennyiségben E-vitamint, káliumot és foszfort tartalmaz, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium és kalcium mennyisége is jelentős.
A természetgyógyászatban a búzacsírát elsősorban a rákos sejtek ellen vetik be, de emellett tisztítja a májat, jó hatással van az idegrendszerre, oldja a hurutos váladékot, baktériumölő hatással rendelkezik, jó hatással van az emésztésre, stabilizálja a vérnyomást, elősegíti a vér oxigénellátását, illetve potencianövelő hatással bír.
A csíra mellett a búzafűnek is szerep jut a természetes és egészséges táplálkozásban; méregtelenítő hatással rendelkezik és energizál. Megfelelő arányban tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, emellett gazdag A-, E-, F-, K-, és B-vitaminban, kalciumban és magnéziumban.
A búza a többi gabonaféléhez viszonyítva nagyobb növekedésserkentő hatással bír, ezáltal a gyermekek étrendjében is fontos a jelenléte.
Fehér és teljes kiőrlésű liszt
A finomítási eljárás során előállított fehér liszt fehérjetartalma hozzávetőlegesen azonos a teljes kiőrlésű liszthez, ellenben táplálkozástani tekintetben a két készítmény nagyban eltér egymástól.
A mag külső rétegeiben olyan aminosavak találhatók, amelyek a belső mag aminosavaival együttesen fejtik ki jótékony hatásukat, vagyis együttesen képeznek jelentős fehérje értéket. Mindezek mellett a teljes kiőrlésű liszt háromszoros-négyszeres mértékben tartalmaz B1- és B2-vitamint, valamint pantoténsavat.
Népszerű cikkek a rovaton belül
Ezek lettek az év gluténmentes kenyerei és péksüteményei
Ezért egészséges a görögdinnye
Egészséges finomság vagy kalóriabomba?
Kurkuma: csodaszer a keleti konyhában?
Banán, a tápláló gyümölcs
Cékla, a vitaminbomba
Dió, Perzsia gyümölcse
Körte, az emésztés segítője
Füge, a természetes karcsúsító