
Fotó: Pixabay
Saját fejlesztésű élelmiszeralapanyag-vizsgáló berendezéssel léphet a nemzetközi piacra a Novo-Lab Kft., miután csaknem 794 millió forint támogatást kapott a készülék kidolgozására.
A laboratóriumi műszerekkel foglalkozó cég 2027 végéig tartó projektjében a Pannon Egyetem is részt vesz. Az élelmiszeripari létesítmények, alapanyag- és segédanyaggyártók jelenleg csak komoly szaktudást igénylő, költséges módszerekre támaszkodhatnak, ezért szükség van olyan berendezésre, amely alkalmas laboratóriumi, ipari és éttermi körülmények között a főbb élelmiszeralapanyagok, segédanyagok automatizálható vizsgálatára, összetétel- és minőségmeghatározásra – indokolták a fejlesztést. Különösen fontosnak nevezték a kritikus allergének kimutatását, hiszen ez jelentősen növelné az élelmiszeripari termékek versenyképességét. Hozzátették, hogy a korszerű minőségellenőrzés a magyar agrártermékek értékesítésében is segítene.
A közlemény szerint a tömegesen, mégis költséghatékonyan és kiváló minőségben előállítható termékek kereslete világszerte egyre nagyobb, ezért a magyar fejlesztők analitikai készüléke jelentős piaci lehetőségek előtt állhat. Alkalmazható lenne az élelmiszerlánc minden szintjén, a termelésben és a felhasználásban egyaránt, használhatnák mezőgazdasági és élelmiszeripari létesítmények, hatósági laboratóriumok, kereskedelmi hálózatok, vagy akár termelői piacok és éttermek is – írták.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (KFIH) honlapján olvasható tájékoztatás szerint a projektet támogató KKV Fókuszterületi Innovációs Program 50 milliárd forintos keretösszeggel jelent meg 2024 májusában. A fejlesztés összköltsége több mint 1,061 milliárd forint.
Legutóbbi beszámolója szerint a Novo-Lab 2022-ben csaknem 1,462 milliárd forint, 2023-ban 2,617 milliárd forint árbevétellel zárt, nyeresége ezalatt 66,4 millió forintról 342,2 millió forintra nőtt.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Kampány indult a hazai trappista sajtért
Az USA betilt több szintetikus élelmiszerszínezéket
Nébih: biztonságos és kiváló minőségű a magyar hús
Csehországba továbbra is tilos kecskét, szarvasmarhát és sertést bevinni Magyarországról és Szlovákiából
Az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar tormatermés
Már több mint 400 jelentkező csatlakozna a Vizet a tájba! programba
A magyar fogyasztók a minőségi húsvéti sonkákat keresik
Magyar ételkülönlegességeket is lehet kapni a szingapúri Food and Hotel Asia kiállításon
Együnk bárányt!