
Fotó: depositphotos.com
A kivi (Actinidia deliciosa) egy különleges gyümölcs, amelyet világszerte termesztenek, különösen mérsékelt éghajlatú területeken. Eredetileg Kínából származik, de napjainkban a legnagyobb termelõ országok közé tartozik Olaszország, Új-Zéland és Chile. A kivi termesztése iránti érdeklődés az utóbbi évtizedekben megnőtt, hiszen magas C-vitamin tartalmának és egyedi ízvilágának köszönhetően egyre keresettebb gyümölcs.
A kivi termesztési feltételei
A kivi termesztéséhez meghatározott környezeti feltételekre van szükség. A legfontosabb tényezők a következők:
1. Éghajlat
A kivi egy mérsékelt éghajlatot kedvelő növény, amely félig trópusi környezetben is megterem. Ideális esetben a téli hőmérséklet nem csökken -10°C alá, mivel az erős fagyok károsíthatják a növényt. Nyáron a meleg, napos időjárás biztosítja a megfelelő fejlődést.
2. Talaj
A kivi léggyökéres kapaszkodó növény, amelynek jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajra van szüksége. A semleges vagy enyhén savas pH-érték (5,5-7,0) ideális számára. A homokos, agyagos talajok nem megfelelőek, mivel azok nem biztosítják a gyökerek számára a megfelelő levegőzést.
3. Fény és nedvesség
A kivi teljes napsütésben növekszik a legjobban, de különösen fontos, hogy elegendő víz álljon rendelkezésére a vegetációs időszak alatt. Hetente legalább 2,5-5 cm csapadék vagy mesterséges öntözés szükséges.

A kivi szaporítása és ültetése
A kivi szaporítható magról, dugványozással vagy oltással. A magról nevelt növények esetében hosszabb idő, akár 5-7 év is eltelhet, mire termést hoznak. Az oltásos vagy dugványos szaporítás sokkal gyorsabb és megbízhatóbb módszer.
1. Ültetési időpont
A kivi legjobban tavasszal vagy kora ősszel ültethető. Tavasszal a fagyok elmúltával, ősszel pedig a fagyok beállta előtt minimum 6-8 héttel kell elültetni.
2. Ültetési távolság
A kivik gyorsan nőnek, és nagy teret igényelnek. A tőtávolság legalább 3-5 m legyen, hogy elegendő hely maradjon a hajtások fejlődéséhez.
3. Támogató rendszer
Mivel a kivi kúcsos növény, támogató rácsra vagy pergolára van szüksége. A drótos oszlopos rendszerek vagy lécrácsozatok segítik a megfelelő növekedést.

A kivi gondozása
1. Metszés
A metszés elengedhetetlen a kivi megfelelő fejlődéséhez. Az első években a növény formázására kell koncentrálni, majd a termőhajtások visszametszésére. A téli nyugalmi időszakban végzett metszés segíti a bő termést.
2. Öntözés és tápanyagellátás
A kivi sok vizet igényel, különösen a nyári hőségben. Rendszeres öntözés szükséges, de a pangó vizet kerülni kell. A tavaszi nitrogéntrágyázás és az őszi komposzt- vagy trágyázás segíti a fejlődést.
3. Betegségek és kártevők
A kivi viszonylag ellenálló, de gombabetegségek (pl. szürke penész) és rovarok (pl. levéltetvek) megtámadhatják. A megfelelő légszéllás biztosítása és a rendszeres ellenőrzés segít a megelőzésben.

Betakarítás és tárolás
A kivi éretten vagy félig éretten szedhető le. A hűtőben több hétig eltartható, szobahőmérsékleten pedig gyorsan beérik.
A megfelelő gondozás mellett a kivi bő termést hoz, és otthoni kiskertekben is sikeresen nevelhető.
Kivi – Kapcsolódó cikkek
A kivi termesztése
A kivi metszése
Öntermékeny kivi fajták
Fotók: depositphotos.com
Népszerű cikkek a rovaton belül
Óvatosan a gereblyével a tavaszi kertészkedéskor
A meggyfa metszése
Korai cseresznyefajták
Öntermékeny cseresznye fajták
Ringló szilva fajták
Öntermékeny datolyaszilva fajták
Rezisztens birsfajták
Téli körte fajták
Az alma tartósítása: módszerek és tippek a hosszabb eltarthatóságért