március 8, 2025
őszibarack

Fotó: depositphotos.com

A magyar gyümölcsészet hosszú évszázadokra visszanyúló hagyományokkal rendelkezik, melynek része a sokszínű őszibarack termesztés is. A melegebb éghajlatú régiókban, különösen az Alföldön és a Dél-Dunántúlon, több őshonos fajta alakult ki, melyek közül sokan napjainkra ritkasággá váltak. Az alábbiakban a régi magyar őszibarack fajták közül mutatunk be néhány jelentősebbet, részletes leírással.

A régi magyar őszibarack fajták jellemzői

A régi magyar fajták gyakran ellenállóbbak a betegségekkel és az időjárási viszontagságokkal szemben, mint az újabb, külföldi nemesítésű fajták. Emellett a gyümölcsök zamatban is kiemelkedőek, gyakran lédúsak és rendkívül illatosak. A hagyományos magyar fajták jelentős része magvaváló, ami a feldolgozás során külön előnyt jelent.

őszibarack gyümölcsös kert
Fotó: NAK/Lévai Zsolt

Fontosabb régi magyar őszibarack fajták

1. Piros barack

A Piros barack egy kifejezetten öreg magyar fajta, melyet már a 19. században is ismertek. Korai érésű, középnagy gyümölcsű fajta. Héja sárgás-vörös, a napos oldalon intenzíven pirospozsgás. Húsállománya lédús, kiváló zamatú, bársonyosan édes, enyhe savtartalommal. Jellemzően friss fogyasztásra és lekvár készítésére is alkalmas.

2. Mariska barack

A Mariska barack egy kevésbé ismert, de rendkívül értékes fajta. Hosszú évszázadok óta jelen van a Kárpát-medencében. Középérésű, lédús és különleges illatú gyümölcsöt hoz. Héja selymes tapintású, sárgás alapon halvány pirossal fedett. Kifejezetten ellenálló fajta, jó fagytűrő képességgel.

3. Régi magyar fehérhúsú

Ez a fajta az egyik legrégebbi és legízesebb magyar őszibarack. Középnagy vagy nagy gyümölcsű, héja halványsárga, esetenként enyhe pirossal. Húsállománya fehér, rendkívül lédús, magvaváló, bársonyosan édes, enyhén savas utóízzel. Főleg friss fogyasztásra alkalmas, de lekvár és befőtt is készíthető belőle.

4. Aranycsillag barack

Az Aranycsillag barack a 20. század elején még széles körben termesztett fajta volt, mára azonban csak kevés helyen maradt fenn. Nagy gyümölcsű, sárga alapon erősen píros héjjal. Húsállománya sárgás, kellemesen zamatos, nem túlságosan lédús. Jellemzően aszalásra és befőttkészítésre használták.

5. Kecskeméti fehér barack

A Kecskeméti fehér barackot főleg a homokos talajokon termesztették, mivel ott kifejezetten jó hozamokat produkált. Héja vékony, halványsárga, alig pirospozsgás. Húsállománya fehér, puha, nagyon lédús, magvaváló. Kifejezetten édes, alacsony savtartalommal. Jó fagytűrő és alkalmazkodóképes fajta.

őszibarack szüret
Fotó: NAK/Lévai Zsolt

A régi magyar őszibarack fajták megőrzésének fontossága

A hagyományos magyar őszibarack fajták termesztése az elmúlt évtizedekben visszaszorult, mivel a modern, importált fajták kiszorították őket a piacról. Ennek ellenére fontos lenne fenntartani ezeket a tradicionális fajtákat, hiszen genetikai sokféleséget és kiemelkedő ízvilágot képviselnek. Emellett környezeti szempontból is előnyös lehet a helyi fajták termesztése, mert jobban alkalmazkodnak a hazai időjáráshoz és kevésbé igénylik a vegyszeres védelmet.

A régi magyar őszibarack fajták termesztésének és megőrzésének támogatása éppen ezért nemcsak gasztronómiai, hanem kulturális és ökológiai érték is egyben.

Őszibarack – kapcsolódó cikkek

Rezisztens őszibarack fajták
Régi magyar őszibarack fajták
Az őszibarack vitamintartalma
Magvaváló őszibarack fajták

Címlapkép: depositphotos.com