
frissen szedett kajszibarack a Mátraalján. (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)
A kajszibarack az egyik legkedveltebb gyümölcs a világ számos pontján, köszönhetően édes ízének, lédússágának és magas tápértékének. Azonban a kajszifák termesztése komoly kihívások elé állítja a gazdákat, mivel érzékenyek különböző betegségekre és kártevőkre. Az utóbbi évtizedekben azonban egyre nagyobb figyelmet kapnak a rezisztens kajszibarack fajták, amelyek csökkentett növényvédőszer-használat mellett is eredményesen termeszthetők.
Miért fontosak a rezisztens kajszibarack fajták?
A rezisztens kajszibarack fajták olyan genetikai adottságokkal rendelkeznek, amelyek ellenállóvá teszik őket a leggyakoribb betegségekkel szemben, mint például:
- Sharka (Plum pox vírus, PPV): Ez az egyik legveszélyesebb vírusos megbetegedés, amely komolyan veszélyezteti a termést és a fa egészségét.
- Monília: A virág- és hajtásfertőzést okozó gombás betegség, amely jelentős terméskiesést idézhet elő.
- Levéllyukacsosodás (Stigmina carpophila): Ez a gombás fertőzés károsíthatja a leveleket, virágokat és a gyümölcsöket is.
A rezisztens fajták termesztése környezetvédelmi és gazdasági szempontból is előnyös, mivel csökkenti a növényvédő szerek alkalmazásának szükségességét és ezáltal fenntarthatóbbá teszi a gyümölcstermesztést.

Népszerű rezisztens kajszibarack fajták
Az utóbbi években számos nemesítőprogram célja az volt, hogy új, ellenálló kajszibarack fajtákat fejlesszenek ki. Íme néhány, amely kiemelkedően jó ellenállóságot mutat:
1. Harcot
A Harcot egy kanadai eredetű fajta, amely kiválóan ellenáll a hidegnek és a sharka vírusnak. Korai érésű, közepes méretű gyümölcsöket terem, amelyek édesek és lédúsak. Kiválóan alkalmas friss fogyasztásra és lekvárkészítésre is.
2. Bergeron
A Bergeron egy klasszikus, francia eredetű fajta, amely kiváló ellenállóságot mutat a monília és más gombás betegségek ellen. Későn érő, de a termése nagy, narancssárga színű és kellemesen savanykás-édes ízű.
3. Goldrich
Ez a fajta Amerikából származik, és kiváló alternatíva a hagyományos érzékeny fajták helyett. Nagy méretű, aranysárga gyümölcse van, amely igen jó ízű. Nagy előnye, hogy ellenáll a vírusos és gombás betegségeknek, valamint jól alkalmazkodik a változó éghajlati viszonyokhoz.
4. Ceglédi óriás
Ez egy hazai, magyar nemesítésű fajta, amely kiváló moníliaellenállóságáról ismert. Nagyméretű, édes gyümölcsei miatt kedvelt a termesztők és fogyasztók körében egyaránt. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is kiválóan alkalmas.
5. Spring Blush
Ez egy új generációs kajszibarack fajta, amely nemcsak a betegségekkel, hanem a hideggel és a késő tavaszi fagyokkal szemben is jól ellenáll. Közepes méretű, élénk narancssárga gyümölcsei vannak, amelyek enyhén fanyar ízűek.

Mire figyeljünk a rezisztens fajták termesztésekor?
Bár a rezisztens fajták kevesebb növényvédelmet igényelnek, néhány alapvető gondozási lépést nem szabad elhanyagolni:
- Megfelelő ültetési hely kiválasztása: A kajszibarack szereti a napos, jó vízelvezetésű talajt. Érdemes olyan helyre ültetni, ahol nincs pangó víz.
- Metszés: Az évente elvégzett megfelelő metszés segíthet a fa egészségének megőrzésében, mivel javítja a levegőáramlást és csökkenti a gombás betegségek kockázatát.
- Megfelelő tápanyagellátás: A talaj tápanyagellátottságát érdemes ellenőrizni és szükség esetén műtrágyával vagy szerves trágyával pótolni a hiányzó elemeket.
- Öntözés: A kajszibarack nem szereti a túlzott vízmennyiséget, de a száraz időszakokban különösen fontos a megfelelő öntözés, hogy a gyümölcsök szépen fejlődhessenek.

Jövőbeli kilátások a rezisztens fajták terén
A rezisztens kajszibarack fajták nemesítése folyamatosan fejlődik. A kutatók olyan új hibrideken dolgoznak, amelyek nemcsak a betegségeknek ellenállnak, hanem jobban alkalmazkodnak a klímaváltozás kihívásaihoz is. A szárazságtűrő, alacsony hőmérsékletet is jól bíró fajták kifejlesztése különösen fontos a jövőre nézve.
Összegzésként elmondható, hogy a rezisztens kajszibarack fajták jelentős előrelépést jelentenek a gyümölcstermesztés fenntarthatóságában. Ezek a fajták nemcsak a betegségekkel szembeni védekezésben segítenek, hanem hozzájárulnak a környezetbarát termesztési módszerek elterjedéséhez is. A jövőben várhatóan még több új, rezisztens fajta jelenik meg, amelyek tovább növelik a gazdák és a fogyasztók lehetőségeit.
Kapcsolódó cikkek
Rezisztens kajszibarack fajták
Fagytűrő kajszibarack fajták
A sárgabarack betegségei és kártevői
A sárgabarack permetezése
Kajszibarack gondozása, környezeti igényei, metszése
Címlapkép: MTI/H. Szabó Sándor
Fotók: depositphotos.com
Népszerű cikkek a rovaton belül
Óvatosan a gereblyével a tavaszi kertészkedéskor
A meggyfa metszése
Korai cseresznyefajták
Öntermékeny cseresznye fajták
Ringló szilva fajták
Öntermékeny datolyaszilva fajták
Rezisztens birsfajták
Téli körte fajták
Az alma tartósítása: módszerek és tippek a hosszabb eltarthatóságért