Lehet nem is hallottál a gesztenyelisztről, hiszen nem elterjedt. Főleg a gluténproblémákkal küzdők, és gluténmentes diéta kedvelői használják. Megmutatjuk honnan is jött ez hogy gesztenyéből lisztet csináltak, milyen hatásai vannak és mindent ami fontos.
Honnan is ered a gesztenyeliszt
A gesztenyelisztet egész meglepően, nagyon korán kezdték el használni, első írásos emlékek az 1200 as éveket említik, még pedig Franciaországot. Az biztos hogy a legnagyobb felhasználók az olaszok, náluk gyakorlatilag majdhogy nem alap élelmiszernek számít.
Csak gluténérzékenyeknek? Nem!
Természetesen a legtöbb fogyasztó a paleoit diéta és a gluténérzékenyek között található, viszont érdemes mindenkinek kipróbálnia. Teljesen más mint a többi liszt, erőteljes az aromája, teljesen más ízvilágot kölcsönöz ételeinknek, érdemes kipróbálni sós, mind édes sütemények alapjául is.
A gesztenyeliszt felhasználása
Teljesen másképp viselkedik mint a búzaliszt. Érdemes sütéskor 50-50% os keveréke használnunk, hiszen eléggé olajos, viszont könnyebb vele sütni. Gyakorlatilag bármilyen édes és sós ételhez ajánlott. Nagyon vigyázni kell vele hiszen könnyen megromolhat, meg avasodhat, érdemes hűtőben tárolni. A gesztenyeliszt nagyon egészséges, rengeteg aminosav található benne, rengeteg vitamin (B, C), kálium, vas, mangán és egyéb nyomelemeket tartalmaz.
Érdemes otthon elkészíteni a gesztenye lisztet, hiszen sajnos boltban nagyon borsos ára van.
Népszerű cikkek a rovaton belül
Ha unod a lecsót, inkább grillezd a paprikát!
Méhpempő, az élet elixir
Kókuszzsír, az egészséges főzés alapja
Padlizsánkrém: Egészséges, finom és gyorsan elkészíthető
Cseresznye lekvár
Sztrapacska
Fehérboros-fokhagymás csirkecomb
Amerikai almás pite
Töltött alma