A japán körte (Pyrus pyrifolia), más néven nashi vagy alma alakú körte, egy rendkívül érdekes gyümölcsfa, amelyet Ázsiában évszázadok óta termesztenek. Az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbb lett Európában és az Egyesült Államokban is, köszönhetően finom ízének, ropogós állagának és viszonylag egyszerű gondozásának.
A japán körte jellemzői
A japán körte egy közepes termetű fa, amely jellemzően 3-5 m magasságúra nő. A lombhullató fa levelei ovális alakúak, sőtőtöld színűek, ősszel pedig aranybarnára változnak. A gyümölcse kerekded, alma alakú, és különböző színű lehet a sárgástól a barnás aranyszínig. Héja vékony és kissé rusztikus, húsának állaga ropogós, íze pedig édeskés, némi savanykás beütéssel.
A japán körte termesztési feltételei
1. Klíma és talajigény
A japán körte viszonylag alkalmazkodóképes, de a legjobban a mérsékelt éghajlaton fejlődik, ahol a tél nem túl zord, de a hideg időszak meghaladja a 600-800 órát 7 °C alatti hőmérsékleten. A fa elviseli a -15 °C körüli hőmérsékletet, de a virágzás időszakában fellépő fagyok károsíthatják a termést.
A talajt illetően a japán körte a jól szellőző, humuszban gazdag, enyhén savas vagy semleges kémhatású talajokat kedveli. A pangó vizet rosszul tűri, ezért fontos a megfelelő drénázs biztosítása.
2. Ültetés
A japán körtét ősszel vagy kora tavasszal érdemes elültetni, amikor a talaj még nedves, de nem fagyott. Az ültetési távolság fajtától függően 3-5 m kell legyen, hogy elegendő hely maradjon a fák kifejlődésére.
A gyökérlabda köré érdemes komposztot vagy \e1llati trágyát keverni a talajba, hogy biztosítsuk a fa kezdeti fejlődését.
A japán körte gondozása
1. Metszés
A japán körtét rendszeresen metszeni kell, hogy a fa szerkezete megfelelő legyen, és elegendő fényt kapjanak a belső ágak is. A legjobb időszak a téli nyugalmi állapotban történő metszés, amely segíti a termés minőségének javítását.
2. Öntözés
A fiatal fáknak renszeres öntözésre van szükségük a gyökeresedéshez. Az érett fáknak már kevesebb vizet igényelnek, de a hosszabb száraz időszakokban érdemes locsolni, különösen a gyümölcsérés időszakában.
3. Tápanyag-utánpótlás
A fa megfelelő fejlődéséhez tavasszal nitrogéndús trágyát, majd virágzás után káliumban és foszforban gazdag műtrágyát kell alkalmazni.
Betegségek és kártevők
A japán körte fogékony lehet a baktériumos tűzelhalásra, lisztharmatra és egyes gombabetegségekre. A rendszeres permetezés réztartalmú szerekkel segíthet megelőzni ezeket a problémákat.
A leggyakoribb kártevők a levéltetvek, atkák és körtemolyok. A biológiai védekezés, mint a katicabogarak betelepítése, segíthet ezek ellen.
Betakarítás és tárolás
A japán körte augusztustól októberig érhet be, fajtától függően. A gyümölcsöket érdemes kézzel leszedni, amikor már teljesen színesek, de még kemények. Hűtőben tárolva 2-3 hétig friss marad.
A japán körte termesztése kiváló lehetőség mind a hobbykertészek, mind a profi gazdák számára. A megfelelő gondozással bőséges és ízletes termést hozhat évről évre.
Népszerű cikkek a rovaton belül
A japán körte (Nashi körte) metszése
A naspolya metszése
A naspolya termesztése és gondozása
A homoktövis termesztése
A gránátalma metszése
A josta termesztése
A felkopaszodott leander metszése: Hogyan élesszük újra növényünket?
A kukorica virága
Cserepes hortenzia teleltetése