
Fotó: NAK
Kodácz Csengele elmondta, a hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
A 300 körül Hispániában vértanú halált halt szent ünnepén tájegységenként különbözőképpen jósolják meg a várható szőlőtermést. „Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince”, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor vidám szüretre, gazdag termésre lehet számítani.
A Szent Vincét nem csak a magyar borosgazdák tartják nagyra, Franciaországban, Dél-Németországban és Ausztriában is tisztelik.
Ehhez hozzájárulhat nevének népies etimológiája: Vin-Cent (százszoros bor) is. A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen.
Hagyomány, hogy az emlékparkban összegyűlő borrendek a skanzen szőlőskertjében levágott vesszők állapotából következtetnek a várható termésre. Amennyiben a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek, a vesszők rugalmasak, a tőkék átvészelték az elmúlt hetek kemény fagyait, így nincs oka aggódniuk a gazdáknak, bőségesen terem majd szőlő.
A rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termést jósolják meg,
a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését.
A program zárásaként – a borismeretben való jártasságukat bizonyító próbatételeket követően – fölavatják a Szent Vince Borrend új tagjait az Árpád-emlékműnél.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Elmarad a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva
A BME kutatóinak ekeszabadalma minden eddiginél hatékonyabbá teszi a talajforgatást
A biogazdálkodás jövője Magyarországon
Hódinvázió keseríti meg a sárváriak életét
80 exportképes élelmiszeripari gyártó mutatkozik be az idei OMÉK-on
A mezőgazdaságban alkalmaz mesterséges intelligenciát egy izraeli startup
Borpromóciós támogatás segíti a hazai termelők piacra jutását
Sertésklónozásban látják a jövőt a kínaiak
Kékbúza-liszt és magyar rizstermékek a nürnbergi Biofach-on