december 21, 2024

A magyar sertéshús vásárlására hívja fel a figyelmet az agrárkamara

sertéshús

Fotó: NAK/Lévai Zsolt

A karácsonyi szezonban is a jó minőségű magyar sertéshús vásárlására hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)  közleményében.

Tájékoztatójukban jelezték: az áremelkedések hatására az év egészében csökkent a sertéshúsfogyasztás Magyarországon, az év végi ünnepek közeledtével azonban a korábbiakhoz hasonlóan az idén is megnőtt a forgalom.

A NAK körképe szerint decemberben, főleg a hónap második felében háromszor annyi sertéshúst adnak el a hentesek, mint más hónapokban.

sertéshús füstölt hús élelmiszer kolbász
Fotó: NAK/Lévai Zsolt

A feldolgozók tapasztalatai szerint idén az árstop hatására átrendeződött a piac. Míg korábban a sertés minden részét el lehetett adni, a kereslet ma már főként a combra korlátozódik. Az ünnepek előtti hetekben azonban a kereslet is más képet mutat, ebben az időszakban a karaj és a comb mellett a legkeresett termék a dagadó, a lapocka, a köröm, a fülek és a malachús – ismertették.

sertéshús hentes
Fotó: NAK/Lévai Zsolt

Az agrárgazdasági kamara azt javasolja a fogyasztóknak: ha jó minőségű sertéshúst szeretnének vásárolni, keressék a magyar húsárut a boltokban. Az importhúsokkal ellentétben ugyanis a hazai sertéshúsok minőség, élelmiszer-biztonság és nyomonkövethetőség szempontjából is kifogástalanok.

sertéshús szalonna élelmiszer
Fotó: NAK/Lévai Zsolt

Ráadásul a hazai termék választásával nemcsak minőségi árut kapnak a pénzükért a vásárlók, hanem hozzájárulnak a magyar sertéságazat és húsipar fennmaradásához, fejlődéséhez, ezáltal a jövőbeli élelmiszer-ellátás biztosításához is – emelte ki a NAK.

NAK / MTI