Novemberben 2023 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a globális élelmiszerárak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) honlapján közzétett adatok szerint.
Novemberben a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe havi szinten 0,5 százalékkal, 127,5 pontra, 2023 áprilisa óta a legmagasabbra emelkedett. A novemberi érték 5,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, azonban 20,4 százalékkal elmarad a 2022 márciusában beállított 160,2 pontos csúcstól.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A FAO gabonaárindex átlagosan 111,4 pont lett novemberben, ami 3,0 ponttal (2,7 százalékkal) alacsonyabb az előző havinál és 9,6 ponttal (8,0 százalékkal) elmarad az egy évvel korábbi értékétől.
Novemberben a kukorica nemzetközi jegyzése nem változott, míg a rizs, a búza és az árpa világpiaci ára csökkent havi szinten.
A növényiolaj-árindex novemberben havi szinten 11,4 ponttal (7,5 százalékkal) átlagosan 164,1 pontra, 2022 júliusa óta a legmagasabbra emelkedett. Az árindex emelkedését a pálma-, repce-, szója- és napraforgóolaj nemzetközi jegyzésének erősödése okozta.
A tejtermékek árindexe novemberben az előző havinál 0,9 ponttal (0,6 százalékkal) magasabban, 139,9 ponton állt, 23,4 ponttal (20,1 százalékkal) meghaladva egy évvel korábbit. Az összes tejtermék nemzetközi jegyzése erősödött novemberben, a legnagyobb mértékben a tejporé emelkedett havi bázison. A vaj világpiaci ára immár 14. egymást követő hónapban emelkedett, rekordmagasra nőtt novemberben az élénk kereslet következtében.
A FAO húsárindexe novemberben átlagosan 118,1 pont volt, 0,9 ponttal (0,8 százalékkal) alacsonyabb, mint az előző hónapban, azonban 6,6 ponttal (5,9 százalékkal) magasabb az egy évvel korábbinál. Novemberben a juh-, sertés- és baromfihús nemzetközi ára is csökkent, miközben a marhahúsé nagyjából változatlan maradt.
A FAO cukorárindexe novemberben az előző havihoz képest 3,1 ponttal (2,4 százalékkal) 126,4 pontra csökkent, 35,0 ponttal (21,7 százalékkal) elmaradva az egy évvel korábbitól.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Egyre több halat eszünk!
Magyar gasztronómia a csúcson: tíz honi étterem nyert el idén Michelin-csillagot
A magyar sertéshús vásárlására hívja fel a figyelmet az agrárkamara
Magyar éremesővel zárult a világ legrangosabb sajtversenye
Tovább bővült a HÍR védjegyes termékek köre
A májkrémeket tesztelte a Nébih
Elindult a #vadateszem kampány
Ezt tapasztalta a Nébih az élelmiszerüzletek tejtermékrészlegén
Az aszály ellenére javultak a magyar élelmiszergazdaság kilátásai