A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével azonban megakadályozható, hogy a színtelen, szagtalan gáz veszélyes mennyiségben felhalmozódjon és balesetet okozzon. Kellő odafigyeléssel a tragédiák elkerülhetők – áll a vármegyei katasztrófavédelem szóvivőjének duol.hu-hoz is eljuttatott közleményében.
Mint írták egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel, amely önmagában nem mérgező, azonban mivel másfélszer nehezebb a levegőnél, ezért egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen helyiségbe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek a jellegzetes tünete a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti. Éppen ezért fontos folyamatosan szellőztetni a pincét, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni.
Ha nincs a pincében szén-dioxid-érzékelő, akkor a hagyományos gyertyás módszer is alkalmazható annak ellenőrzésére, hogy megfelelő-e a levegő a földalatti helyiségben. Ilyenkor fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk lábmagasságban magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya lángja kialszik, nincs elég oxigén, életveszélyes a pincébe menni. Emellett javasolt a pinceajtóra egy figyelmeztető feliratot is elhelyezni („Vigyázz! Mustgáz!”), illetve a gyertyát és a gyufát a pinceajtóhoz bekészíteni, nehogy megfeledkezzünk a levegő ellenőrzéséről. Égő gyertya nélkül ebben az időszakban még csak egy pillanatra se szaladjunk le a pincébe! A mustgáz veszélyével még a tapasztalt borászoknak is számolni kell, nem szabad csupán a rutinra hagyatkozniuk.
A szén-dioxiddal telített pincébe csak a külső levegőtől függetlenített, úgynevezett sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét – írja a duol.hu.
Népszerű cikkek a rovaton belül
November végétől pályázhatnak az új AKG-ban való részvételre a szőlőtermelők
Zsinórban másodszor is a világelitben egy tokaji borászat
A csemegeszőlő lehet a klímaváltozás egyik nyertese
Csaknem negyven borászat kínálja nedűit a Budafoki Borfesztiválon
Gere Attiláé az az Év Pincészete díj
A 43. Országos Borverseny ünnepélyes eredményhirdetése
A világ 50 legjobb bora között a Gizella Pince 2019-es tokaji aszúja
Bock József kapta a Magyar Bor Akadémia életműdíját
Tíz év alatt 100 millió palack magyar bort értékesített külföldön a Lidl Magyarország