október 4, 2024

Három lövedékkel terítették le Ferdinándot, a kiállításról megszökött tenyészbikát

tenyészbika ferdinánd bika

Fotó: Mihalecz András közösségi oldala

Három nyugtató lövedékkel terítették le egy erdei tisztáson a kaposvári állattenyésztési kiállításról megszökő Rio Garcia Dezertőr Ferdinánd néven törzskönyvezett tenyészbikát – számolt be a hirado.hu-nak Mihalecz András, a híressé vált szarvasmarha gazdája.

Több epizódos, izgalmas szappanoperát kerekített a helyi sajtó a Rio Garcia Dezertőr Ferdinánd néven törzskönyvezett ifjú tenyészbika kalandjaiból. A 650 kilós jószág csütörtökön feltehetően lámpaláz miatt még a program kezdete előtt

megszökött a kaposvári állattenyésztési kiállításról.

„Idegen volt számára a rendezvényt előkészítő munkálatok miatt zajos környezet, könnyen átugrotta a viszonylag alacsony karámot, kiszaladt a főútra másfél kilométeres futás után, talált egy rést a természetre és bevetette magát az erdőbe” – idézte fel a csütörtöki eseménysort a jószág tulajdonosa, Mihalecz András. Az állattenyésztő szerint azért kapott ilyen felfokozott médiafigyelmet ez a történet, mert sajtónyilvános rendezvényről lépett le az ifjú Angus fajta marha, amelynek a katasztrófavédelem munkatársai mellett a rendőrség is a nyomába eredt, sőt drónnal is pásztázták a terepet annak érdekében, hogy mielőbb megtalálják a vadonba menekülő háziállatot.

Mihalecz András emlékeztetett rá, hogy gyermekkorában bevett szokás volt szabadon engedni a legelő állatokat.

„Akkoriban minden nap kiment körülbelül 100 tehén az országúton keresztül a közösségi legelőre és minden este maguktól hazatértek, tudták, melyik kiskapun kell a helyükre bemenni” – idézte fel.

Manapság azonban a tenyésztők nem szokták nagydobra verni, ha a jószáguk elkóborol, mert attól tartanak, hogy kilővik az állatot és marhapörköltet készítenek belőle.

A szőkésben lévő bika kalandjai hétfőn megnyugtató módon értek véget. Megpillantotta Ferdinándot az erdei tisztás mentén egy kutyáját sétáltató ember, aki azonnal értesítette a rendőrséget.

„A helyszínre siettem és segítséget kértem attól, akinek van engedélye arra, hogy kábító lövedékkel elaltassa a jószágot” – emlékezett vissza a tenyésztő, aki azt is elmondta, hogy

Ferdinándot csak három lövedékkel tudták leteríteni,

ám mire megérkezett a szállító már magához tért az állat és saját lábán ment fel a járműre.

A neved a végzeted – tartja a híres latin mondás, és különösen igaz ez a híressé vált tenyészbikánkra, amelyet

Rio Garcia Dezertőr Ferdinánd néven törzskönyveztek”

– jegyezte meg Mihalecz András, aki azt is elmondta, hogy az állat jól van és már a saját legelőjén kószál. A tenyésztő elárulta, hogy az események hatására eldöntötte, hogy ez

a különleges dezertőr bika soha nem lesz levágva, egész életében boldogan legelészhet és hajkurászhatja a teheneket.

Ferdinánd nem fog unatkozni, hiszen Mihalecz András gazdaságában több száz tehénre jut nagyjából 20 tenyészbika.

Ferdinánd gazdájától megtudtuk, hogy a legjobb adottságokkal bíró 1.5-2 éves szarvasmarhák közül csak a legkiválóbbak szokták megkapni a tenyészbika minősítést. Ezek az állatok általában 8-10 évig képesek fedezni a teheneket és átlagosan 10-12 évig élnek, ám amikor már korukból fakadóan nem tudják betölteni tenyészbika szerepüket, levágják őket és

húsukból megfelelő érlelés után gyors konyhai eljárással ínyenc steak készülhet.

Mihalecz András kifejtette, hogy jövőre lesz 30 éves a szarvasmarhatenyésztéssel foglalkozó vállalkozása, mely elsők között honosított meg hazánkban olyan különleges fajtákat, mint az Ausztráliából származó Murray Grey vagy a Skóciában elterjedt Angus marhákat.