szeptember 19, 2024

Így javítaná az Unió a gazdák helyzetét

disznó-sertés-hízó-béla

Fénykorában 600 kilót nyomott Béla, a disznó. A termetes állat mögött szinte elveszik a büszke gazda, Szpisák Imre, aki végül levágta a disznót / Fotó: MTI -Mészáros János

Bemutattak egy jelentést, amelyben konkrét tervek szerepelnek a gazdák helyzetének javítására.

A gazdálkodóknak tisztességes és elegendő jövedelemmel kell rendelkezniük, olyan közös uniós agrárpolitikára van szükség, amely biztosítja ezt – jelentette ki Mairead McGuinness uniós biztos hétfőn Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.

A biztos a Brüsszelben múlt héten bemutatott úgynevezett stratégia párbeszéd keretében készült, az uniós mezőgazdaság jövőjéről szóló szakértői jelentést tárgyaló plenáris vitán elmondta:

az Európai Bizottság továbbra is ki fog állni az európai mezőgazdasági termelők uniós jövedelempolitikája mellett, biztosítani fogja, hogy az uniós költségvetéssel megteremtse a megfelelő egyensúlyt az ösztönzők, a beruházások és a szabályozás között.

Hangsúlyozta továbbá, hogy meg kell erősíteni a mezőgazdasági termelők helyzetét az élelmiszeripari értékláncban, és folytatni kell a gazdaságilag, környezetvédelmi és szociális szempontból igazságosabb rendszer kiépítését.

Mint mondta, a szakértői jelentés stratégiai párbeszéden alapult, amelynek keretében a mezőgazdasági termelők, az agrárvállalkozások, a környezetvédelmi civil és a fogyasztói szervezetek tárgyaltak annak érdekében, hogy közös válaszokat találjanak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar előtt álló kihívásokra.

Kiemelte, hogy a jelentés ajánlásait a bizottság elemezni fogja, és a testület új mandátumának első száz napján belül ismerteti a közös agrárpolitika jövőjére vonatkozó elképzeléseket.

Arra is kitért, hogy a jelenlegi rendszer egyszerűsítése és a bürokrácia csökkentése az új bizottság kulcsfontosságú prioritásai közé fog tartozni, különösen a kis- és családi gazdaságok irányába. McGuinness fontos szempontnak nevezte azt is, hogy a jelentés tartalmazza az ágazat üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentésére, a fenntartható állattenyésztés előmozdítására, valamint a megfizethető és hozzáférhető, egészséges és fenntartható táplálkozás ösztönzésére irányuló módszereket.

A fenntartható mezőgazdasági gyakorlatot szerinte jobban kell ösztönözni és jutalmazni, közfinanszírozással és magánbefektetésekkel egyaránt.

Ez összhangban van a bizottság zöldátmenet iránti elkötelezettségével

– tette hozzá. A gazdák csak akkor képesek az átállásra, ha meg tudnak élni a gazdaságukból, a gazdálkodók jövője pedig attól függ, hogy az unió eléri-e éghajlati és környezetvédelmi céljait. Az európai mezőgazdaságot fenyegető egyik legnagyobb kockázat az éghajlati, biodiverzitási és szennyezési válság hatása. Támogatni kell a gazdálkodókat abban, hogy képzettebbé, rugalmasabbá és felkészültebbé váljanak – hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy olyan ágazatot kell létrehozni, amely védi és vonzza a fiatal munkavállalókat is, élénkíti a vidéki közösségeket.

Foglalkozni kell a nemek közötti egyenlőtlenségekkel és javítani kell a sokszínűséget az agrárszektorban

– tette hozzá. Emellett, a bizottság ösztönözni fogja a beruházásokat és az innovációt a gazdaságokban, a szövetkezetekben, az agrárvállalkozásokban és az ágazati kis- és középvállalkozásokban – mondta.

MTI