szeptember 19, 2024

Raktározási problémák alakultak ki az aratásnál Békés vármegyében

napraforgő-aratás-kombájn-mezőgazdaság

MTI/Kiss Dániel

Raktározási problémák alakultak ki az aratás idején Békés vármegyében, a korábban betakarított búza még több helyen a raktárakban van, nincs hova tenni a kukoricát, napraforgót – tájékoztatta a Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság az MTI-t.

Ezért, és a kedden megérkezett esőzés miatt is lelassulhat a betakarítás üteme – jegyezték meg.

Mostanáig a területek (mindkét növény esetében megközelítőleg 85 ezer hektár) 65 százalékával végeztek, a termésátlag vármegyei szinten a kukoricánál 5,5, napraforgónál 2,7 tonna hektáronként.

De a szakemberek szerint nagyon nagyok a különbségek az egyes területek között: a kukoricánál Dél-Békésben 3, Mezőkovácsháza környékén 8 tonnás hektáronkénti termést is regisztráltak.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára szerint a kukoricánál minőségi problémák előfordulhatnak, törik a szem és apró.

A napraforgót talán nem viselte meg annyira az aszályos időjárás. A minőségről még nincs pontos visszajelzés, annyit tudni, hogy nagyon alacsony a mag víztartalma – jegyezte meg.

A bizottsági ülésen elhangzott, a silókukorica helyenként igen jól termett, 40 tonnás értéken. A cirokból pedig 7-8 tonnás termésről tudnak, a felvásárlási ára 58-63 ezer forint között mozog tonnánként. Jelenleg nem termesztik nagy területen; a bizottsági jelentésekben nem is szerepel külön tételként a haszonnövény.

A kukorica ára 68-72 ezer, a napraforgóé 155-165 ezer forint közti tonnánként, mindkettő emelkedett némileg az utóbbi napokban.

Aszálykárról eddig 3100 kérelem érkezett be, 12 500 táblára, 72 200 hektár területen.

MTI