Nőttek a globális élelmiszerárak márciusban havi összevetésben elsősorban a növényi olajárak emelkedése miatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára felkerült adatok szerint.
A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe hét hónap csökkenés után márciusban először emelkedett, 118,3 ponton állt, 1,3 ponttal (1,1 százalékkal) haladta meg a februárit, és 9,9 ponttal (7,7 százalékkal) maradt el a tavaly márciusi szinttől.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A FAO gabonaárindexe 110,8 pont lett márciusban, 3,0 ponttal (2,6 százalékkal) alacsonyabb a februárinál, és 27,7 ponttal (20,0 százalékkal) maradt el a tavaly márciusitól.
A búza világpiaci exportárai harmadik egymást követő hónapban csökkentek márciusban,
elsősorban az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok közötti továbbra is erős exportverseny miatt. A bőséges készletek miatt Kína nem vásárolt búzát, ami szintén lefelé hajtotta az árakat.
A növényi olajárindex átlagosan 130,6 pont volt márciusban, 9,7 ponttal (8 százalékkal) magasabb a februárinál, és egy éven belül a legmagasabb. A növekedés főként a pálma-, szója-, napraforgó- és repceolaj magasabb világpiaci árának következménye.
A tejárindex átlagosan 124,2 pontot ért el márciusban, ami 3,5 ponttal (2,9 százalékkal) magasabb, mint februárban, egyben már a hatodik egymást követő havi emelkedés, de 11,1 ponttal (8,2 százalékkal) elmaradt a tavaly márciusitól.
A múlt hónapban a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben, de drágult a vaj is, miközben öt hónap emelkedés után először csökkent a tejpor ára.
A húsárindex átlagosan 130 pont volt márciusban, 1,9 ponttal (1,7 százalékkal) magasabb lett, mint februárban és ezzel már a második egymást követő hónapban jegyeztek fel emelkedést. A húsárindex 1,7 ponttal 1,5 százalékkal) volt alacsonyabb a tavaly márciusinál.
Márciusban nőtt a baromfi-, a szarvasmarha- és a sertéshús ára, míg a juhhúsé csökkent.
A FAO cukorárindex átlagosan 133,1 pont lett márciusban, 7,6 ponttal (5,4 százalékkal) volt alacsonyabb mint februárban, és ezzel először mértek csökkentést két hónap emelkedés után. A márciusi mutató 6,1 ponttal (4,8 százalékkal) múlta felül az egy évvel korábbi értéket. Gyengítette a cukor világpiaci árát, hogy fölfelé módosították a világ egyik vezető cukortermelő országának, Indiának a termelésére vonatkozó előrejelzés, és hogy Brazília jelentősen növelte exportját.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Pályázzon tájjellegű étellel!
Egyre több halat eszünk!
Magyar gasztronómia a csúcson: tíz honi étterem nyert el idén Michelin-csillagot
A magyar sertéshús vásárlására hívja fel a figyelmet az agrárkamara
A globális élelmiszerárak több mint másfél éves csúcsra emelkedtek novemberben
Magyar éremesővel zárult a világ legrangosabb sajtversenye
Tovább bővült a HÍR védjegyes termékek köre
A májkrémeket tesztelte a Nébih
Elindult a #vadateszem kampány