Romániában ezentúl csak az áruházak elkülönített polcain, jól látható figyelmeztető felirat kíséretében szabad olyan rovarlisztet tartalmazó termékeket forgalmazni, amelyeket élelmiszerekként ismert el és engedélyezett az Európai Unió.
Az erről szóló, Marcel Ciolacu miniszterelnök és két képviselőtársa által kezdeményezett, november végén megszavazott törvényt hétfőn hirdette ki Klaus Iohannis államfő.
A törvény tiltja, hogy a hagyományos termékek országos jegyzékébe felvett élelmiszerekbe rovarlisztet keverjenek.
A törvény pontos leírást tartalmaz arról, miként kell a rovarszármazékkal előállított élelmiszereken a fogyasztók számára azonnal érthető módon feltüntetni az összetevőket, valamint azt is, hogy ezek allergiás reakciókat válthatnak ki az erre érzékeny fogyasztóknál. Éttermek esetében az étlapon fel kell tüntetni, hogy használtak-e rovarlisztet az ételhez, és erről a vendéget is tájékoztatni kell.
„Az embereknek tudniuk kell, hogy mit vásárolnak, és a címkének egyértelműnek kell lennie, teljes információt kell tartalmaznia ezekről a termékekről. A gazdasági patriotizmus a helyi termelők és a hagyományos román termékek és élelmiszerek védelmét jelenti”
– mutatott rá áprilisban, a tervezet beterjesztésekor az azóta kormányfői megbízatást kapott Marcel Ciolacu akkori házelnök.
Romániában az év elején élénk sajtóvisszhangot váltott ki, hogy az Európai Bizottság engedélyezte a házi tücsökből nyert por felhasználását élelmiszerek előállításához. A bukaresti mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcát akkor vezető Petre Daea nyilatkozatok sorozatában bírálta a brüsszeli döntést, és arra biztatta az ország lakosait, hogy „hagyják a tücsköket ciripelni, egyenek inkább románul”.
A román fogyasztóvédelem már Marcel Ciolacu törvénytervezetének beterjesztése előtt előírta, hogy a rovarkészítményeket jól látható, 20-as méretű Times New Roman betűtípussal írt tájékoztató felirattal kötelező ellátni, amelyen jelezni kell az összetevőket.
A házi tücsök a harmadik rovar, amelyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az uniós piacon, miután 2022 júliusában a közönséges lisztbogár lárvája, novemberben pedig a vándorló sáska felhasználását engedélyezték fehérjealternatívaként.
A román média által rögtönzött közvélemény-kutatások szerint
a románok többsége idegenkedik attól, hogy rovarokból készült élelmiszert fogyasszon.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Igényfelmérés indul a mezőgazdasági diákmunkáról
Januártól nem lehetnek többé cégvezetők a termelők pénzét eltüntető felvásárlók
Legalább 100 000 fát ültetnek el a Nemzeti Faültetés Napján
Egyre több halat eszünk!
Az enyhe időben erősödhetnek a kalászosok
Magyar gasztronómia a csúcson: tíz honi étterem nyert el idén Michelin-csillagot
A magyar sertéshús vásárlására hívja fel a figyelmet az agrárkamara
Módosultak a kis összegű állami agrártámogatásokra vonatkozó szabályok
Vádat emeltek egy milliárdos költségvetési hiányt okozó sajtkereskedő céghálózat ellen