Az Európai Bizottság most hivatalosan is elismerte a Lajta sajt magas minőségét, és ezáltal ez a magyar kincs is az uniós oltalom alá került. Összesen 86 magyar termék élvez most uniós oltalmat, köztük 33 élelmiszer, 38 bor és 15 pálinka.
A Lajta sajt nevét a Lajta folyóról kapta, amely Győr-Moson-Sopron vármegyében, Mosonmagyaróvárnál ömlik a Mosoni-Dunába. Ezen a földrajzi területen a magas színvonalú tejtermelés és a kiváló szellemi tudás találkozott az 1930-as években, ennek eredménye az egyedi gyártástechnológia.
Hírnevét egyedülálló ízének, zamatának, rendkívül kellemes, szájban elomló állományának, valamint állandó minőségének köszönheti. A magas páratartalom és a kizárólag fenyőfából készített deszkákon történő, 2 hétig tartó érlelés garantálja a „rúzsflóra” kifejlődését a friss sajtokon.
Az uniós oltalom nemcsak jogi védelmet nyújt, hanem segíti a fogyasztókat a minőségi választásban és népszerűsíti a termékeket. Gratulálunk a Lajta sajtnak!
A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el a www.gi.kormany.hu honlapon.
Forrás: Agrárminisztérium
Népszerű cikkek a rovaton belül
Nem csak főzelék készülhet a lencséből
Kelendő a minőségi pezsgő az év végén
Búcsúztassuk az óévet hazai virslivel!
Pályázzon tájjellegű étellel!
Egyre több halat eszünk!
Magyar gasztronómia a csúcson: tíz honi étterem nyert el idén Michelin-csillagot
A magyar sertéshús vásárlására hívja fel a figyelmet az agrárkamara
A globális élelmiszerárak több mint másfél éves csúcsra emelkedtek novemberben
Magyar éremesővel zárult a világ legrangosabb sajtversenye