A visszajelzések alapján a bor egyre inkább különleges és drága élvezeti cikknek minősül, ami azzal fenyeget, hogy a fogyasztás háttérbe szorul, a bor nem lesz többé a mindennapok alkoholos itala.
A borfogyasztók száma és a borfogyasztás mennyisége is jelentősen csökkent az utóbbi években Magyarországon – közölte felmérései alapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).
A 2017-es és a 2023-as kutatások összevetéséből kiderül, hogy
csak a legvagyonosabbak körében nem csökkent a borfogyasztás, a szegényebbek és a középrétegek egyaránt kevesebbet vásárolnak.
Megjegyezték ugyanakkor, hogy majdnem minden alkoholos ital forgalma visszaesett, csak az égetett szesz népszerűsége nőtt kissé.
A visszajelzések alapján
a külföldi borok népszerűsége kissé emelkedett, főképp a fiatalok körében.
A vörösbor fogyasztási aránya 7 százalékkal csökkent, a rozé aránya 5 százalékkal nőtt, akárcsak a száraz és félszáraz boroké, amelyek a teljes fogyasztásnak ma már csaknem 50 százalékát teszik ki.
A közlemény szerint a 35 év alattiak fogyasztásában a bor és a sör aránya csaknem azonos.
A fiatalabbak a gyümölcsös és a citrusos borokat kedvelik leginkább, az ízteszten a magas cukortartalmú borok bizonyultak a legnépszerűbbnek.
A kezdő fogyasztók belépő kategóriája az édes borok mellett a rozé, aki elsőnek ezt kóstolja, nagyobb eséllyel lehet felnőttként borkedvelő – tették hozzá.
A visszajelzések alapján a bor egyre inkább különleges és drága élvezeti cikknek minősül, ami azzal fenyeget, hogy a fogyasztás háttérbe szorul, a bor nem lesz többé a mindennapok alkoholos itala. A visszautasítást is egyre többen magyarázzák azzal, hogy a borivásnak nincs náluk családi hagyománya.
A HNT az első átfogó, 2017-es reprezentatív piackutatáshoz hasonló módon szervezte meg az idei felmérést is. Az online fókuszcsoportos beszélgetés 5 csoportjában 8-8 fő, az országos piackutatásban 1500 fő vett részt. Az eredményekről készített részletes beszámolót a HNT honlapján tették közzé.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Pezsgőkből és aszúkból rendeznek kóstolót Budapesten
Pályázzon tájjellegű étellel!
Gyomirtó vegyszerek helyett itt a gyomirtó robot!
Magyar gasztronómia a csúcson: tíz honi étterem nyert el idén Michelin-csillagot
Pannonhalmi borász lett az Év Bortermelője
Egyre népszerűbbek a rozé borok Magyarországon
Csongrád lett 2024-ben az Év madárbarát települése
Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a jövő agráriumának konferenciája
Megvannak a Virágos Magyarország idei győztesei