Egy új kutatás szerint 1 kiló, laborban előállított műhús akár huszonötször nagy karbonkibocsátással is járhat, mint a marháé, írja a HVG.
A Derrick Risner által vezetett kutatócsoport arra figyelt fel, hogy
a technológia karbonköltségének alapos vizsgálata mindeddig elmaradt, ezt igyekeztek most pótolni.
A hús fajtája a megjelenés előtt álló (azaz külső szakértők által még nem lektorált) tanulmány szerint nem is kifejezetten érdekes, a mutatók a laborcsirke és a laborsertés esetén is hasonlóan alakulnak.
A laborhúst jelenleg orvosi minőségbiztosítási körülmények között készítik, és eddig a világon csak két országban, Szingapúrban és az Egyesült Államokban engedélyezték a piaci forgalmazását.
A Qubit szemléje szerint ha lazítanának a gyártási előírásokon, és csak az élelmiszeriparra érvényes előírásokat kellene betartani laborhús előállítása során, a költségek is csökkennének.
Jelenleg ráadásul senki nem foglalkozik műhúsgyártással nagyüzemi körülmények között, az iparág pedig jelenleg inkább veszteséget termel.
Népszerű cikkek a rovaton belül
A búvósávok segítenek megőrizni a gyep biológiai sokféleségét
Szakmai együttműködések, új mintaprojektek segítik az erdőtüzek elleni védekezést
Alkalmazkodás nélkül teljesen esélytelen a magyar agrárium
A lápi póc kipusztulása ellen küzdenek a Debreceni Egyetem szakemberei
Másfél millió eurós projekt indult a Sajó állapotának feltérképezésére
Szlovák-magyar összefogás a biodiverzitás védelmében
A csemegeszőlő lehet a klímaváltozás egyik nyertese
Az integrált vízgazdálkodást segítő magyar-szerb projekt indult a Tisza mentén
Felmérés: A termelők szerint is fontos a vizek megtartása