Elindult a nevezés a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre, az esemény évek óta a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvénye. A szervezők idén visszatérnek a pandémia előtti gyakorlathoz, így a 23. Gyulai Pálinkafesztivált tavasszal, május 26-28. között rendezik meg.
A versenyen idén is keresik a legjobb bérfőzetett párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, valamint a legeredményesebb bérfőzdét. Díjazzák a legjobb kereskedelmi pálinkát és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét is.
Az év gyümölcse idén a meggy, a legjobb abból készült párlatot külön díjazzák majd – olvasható a rendezvény honlapján.
A fődíjak mellett kategóriagyőzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak.
Nevezni bárhonnan lehet, az elmúlt években érkeztek már minták Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából és Izraelből is. Tavaly rekordszámú nevezés érkezett a versenyre, 989 mintát küldtek be.
A beérkezett mintákat számítógépes adatbázisra építve szakmai zsűri bírálja április 21-22-én. Megvizsgálják, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozzák. A minták beküldésének határideje április 14-e, az eredményhirdetés május 27-én lesz.
A versenyszabályzat ITT érhető el.
MTI / Agrárkapu
Népszerű cikkek a rovaton belül
Pezsgőkből és aszúkból rendeznek kóstolót Budapesten
Pályázzon tájjellegű étellel!
Gyomirtó vegyszerek helyett itt a gyomirtó robot!
Magyar gasztronómia a csúcson: tíz honi étterem nyert el idén Michelin-csillagot
Csongrád lett 2024-ben az Év madárbarát települése
Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a jövő agráriumának konferenciája
Megvannak a Virágos Magyarország idei győztesei
A legszebb és legfrissebb fenyőfák idén is a termelői vásárokon kaphatók
Bundesliga tippek a Rabona casino oldalán