Három őshonos magyar halfajta, a ponty, a süllő és a harcsa tenyésztéstechnológiájának komplex fejlesztését végezte el csaknem egymilliárd forint európai uniós támogatással az ország vezető mezőgazdasági kutatóintézményeit magában foglaló konzorcium – közölte Horváth Ákos projektvezető.
A 2017-2021 közötti időszakban végzett fejlesztés a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásából jutott támogatáshoz. A 987,44 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével megvalósult projekt eredményeként a hazai haltermelés és fogyasztás jelentős minőségi javulása érhető el – hangsúlyozták a közleményben.
Hozzátették: a tenyésztés technológiájának fejlesztése során az ökológiai és a fogyasztói szempontok érvényesítését egyaránt célul tűzték ki.
A legfontosabb Magyarországon tenyésztett halfaj, a ponty esetében az eddigi hároméves termelési szerkezet helyett rövidebb, kétéves tenyésztési technológiát fejlesztettek ki. Ehhez kiválasztották a genetikailag legmegfelelőbb pontyfajtát, és kidolgoztak egy, a takarmányozáshoz szükséges új receptúrát is.
A süllő és harcsa esetében létrehoztak egy mélyhűtött génbankot, ami az adott állományok genetikai tartalékainak megóvására, megőrzésére szolgál. Mindkét halfajtánál fontos szempont volt, hogy alkalmasak legyenek az intenzív rendszerű nevelésre.
A projektet induláskor a Szent István Egyetem vezette, majd több partner egyesülése után jogutódja, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. Tagja volt a Debreceni Egyetem is.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Megjelent az őshonos állatok tartását támogató pályázati felhívás
Megjelent a kiskérődző ágazat állatjóléti támogatása
Még az idén többlettámogatáshoz jutnak a víziszárnyas-tartók
Illegális tevékenységek is szerepet játszhattak a madárinfluenza terjedésében
Megjelent a tejhasznosítású szarvasmarha-ágazat állatjóléti támogatása
Karácsony előtti nagyüzem a hortobágyi halgazdaságban
Növekszik a túzokállomány a Kárpát-medencében
Kiváló minőségű magyar hal jut a karácsonyi asztalokra
A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést