Főételnek is alkalmas igazi magyaros íz a levesek kedvelőinek! Bográcsban és tűzhelyen egyaránt készíthető e zamatos fogás.
Hozzávalók:
60 dkg füstölt csülök, 25 dkg tarkabab, 15 dkg füstölt kolbász, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 db sárgarépa, 3-4 db fehérrépa, 2 dl tejföl, 1 db tojás, liszt, só, bors, 2 db babérlevél, csipetnyi kakukkfű, citromlé, étolaj, ecet
Elkészítése:
A babot megmossuk és hideg vízbe beáztatjuk. A füstölt csülköt megmossuk és annyi vízbe tesszük, hogy ellepje. Félig puhára főzzük, ekkor hozzáadjuk a babot, a fokhagymát, a borsot, a kakukkfüvet és a babérlevelet.
Felszeleteljük a sárgarépát, a fehérrépát és felkarikázzuk a kolbászt. Ha a bab félig megpuhult, hozzáadjuk a kolbászt és a répákat. A levest felöntjük, és készre főzzük, ecettel és citromlével ízesítjük.
A megfőtt csülköt kivesszük és lefejtjük a csontról. Feldaraboljuk és visszatesszük a levesbe. Az olajon világos rántást készítünk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és egy ideig tovább pirítjuk.
A tűzről levéve hozzátesszük a pirospaprikát, egy kis hideg vizet teszünk hozzá és hozzákeverjük a leveshez. A tejfölt ezután tesszük hozzá, és a levest felforraljuk.
A tojásból és a lisztből csipetkét vagy nokedlit készítünk és beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe. Ha a csipetke megpuhult, az étel tálalható.
Népszerű cikkek a rovaton belül
Ha unod a lecsót, inkább grillezd a paprikát!
Méhpempő, az élet elixir
Kókuszzsír, az egészséges főzés alapja
Padlizsánkrém: Egészséges, finom és gyorsan elkészíthető
Cseresznye lekvár
Sztrapacska
Fehérboros-fokhagymás csirkecomb
Amerikai almás pite
Töltött alma