Türelmes, tapasztalt háziasszonyoknak vagy uraknak való feladat az őz elkészítése, ill. a vadhúst kedvelő családoknak ajánlott recept! A húst különösen alapos gondossággal kell megtisztítani és hosszú órákon át kell főzni, hogy valóban puha legyen.
Hozzávalók:
2 kg őzhús
40 dkg házi füstölt szalonna
4 gerezd fokhagyma
5 nagy fej hagyma
2 kk egész kömény
4 sárgarépa
4 petrezselyem
2-3 db babér levél
4-5 dl száraz vörösbor
paradicsom
csípős paprika
só, bors, fűszerpaprika
Elkészítés:
Kockázzuk fel a szalonnát, olvasszuk ki a zsírját, és pattogtassuk a köményt a felforrósított zsírban. Szórjuk bele a felaprított hagymát és dinszteljük meg. Adjuk hozzá a felkarikázott zöldségeket, pirítsuk meg, majd dobjuk a húst a tetejére és szépen pörköljük meg. Hagyjuk, hogy engedjen egy kis levet, majd szórjunk bele piros fűszerpaprikát, babérlevelet, és öntsük le a vörös borral. Ezután öntsük fel vízzel, hogy ellepje, s rakjunk bele csípős paprikát. Érdemes min. 3-4 órán keresztül főzni, hogy rendesen megpuhuljon, közben folyamatosan pótolva az elpárolgott vizet. Petrezselymes krumplival tálaljuk.
Népszerű cikkek a rovaton belül
Ha unod a lecsót, inkább grillezd a paprikát!
Méhpempő, az élet elixir
Kókuszzsír, az egészséges főzés alapja
Padlizsánkrém: Egészséges, finom és gyorsan elkészíthető
Cseresznye lekvár
Sztrapacska
Fehérboros-fokhagymás csirkecomb
Amerikai almás pite
Töltött alma