
Fotó: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN
A Tej Terméktanács közösségi marketing alapjának finanszírozásából országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére, ismertségének növelésére és jó hírnevének visszaállítására – közölte a Tej Terméktanács az MTI-vel.
A július végéig tartó kampány hirdetésekkel és oktató jellegű tartalmakkal akarja népszerűsíteni a trappistát, amely egy 2024-es reprezentatív kutatás szerint a magyarországi felhasználásban a sajttípusok élén áll, és a megkérdezettek 82 százaléka legalább évente egyszer fogyasztja.
Az MTI kérdésére Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 92 ezer tonna sajtot termeltek Magyarországon, ebből a szakmai szervezet adatai szerint 27 ezer tonna volt a trappista. Ebből belföldön 21 ezer tonnát értékesítettek az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint.
A terméktanács adatai szerint tavaly a magyar sajtkivitel mennyisége 44 ezer tonna, míg az import 71 ezer tonna volt. Az importált sajtok közül a trappista mennyisége mintegy 30 ezer tonna volt. Az ügyvezető igazgató megjegyezte: nehéz a különböző import félkemény sajtok közül kiszűrni a „valódi” trappistát.
A száj- és körömfájás járvány rendkívüli gondot jelent számukra, az ágazat elveszíti a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek exportpiacainak jelentős részét. Jelenleg az a legfontosabb, hogy az állategészségügyi szakemberek és állattartók összefogásával meg lehessen fékezni a betegség terjedését
– mondta az ügyvezető igazgató.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Az USA betilt több szintetikus élelmiszerszínezéket
Nébih: biztonságos és kiváló minőségű a magyar hús
Csehországba továbbra is tilos kecskét, szarvasmarhát és sertést bevinni Magyarországról és Szlovákiából
Az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar tormatermés
A magyar fogyasztók a minőségi húsvéti sonkákat keresik
Magyar ételkülönlegességeket is lehet kapni a szingapúri Food and Hotel Asia kiállításon
Együnk bárányt!
Húsvétra a hagyományos sonkát keresik a legtöbben
80 exportképes élelmiszeripari gyártó mutatkozik be az idei OMÉK-on