
Fotó: NAK/Lévai Zsolt
A magyar termesztésből származó hajtatott zöldségek minősége messze meghaladja a több ezer kilométerről beszállított import árukét.
Az elmúlt években sem tört meg a hazai hajtatott zöldségtermesztés fejlődési üteme, a támogatási konstrukcióknak és a kedvező hitellehetőségnek köszönhetően korszerű fejlesztések valósultak meg az ágazatban. A beruházások nyomán jelentősen nőtt a növényházi paradicsom, paprika és kígyóuborka termesztése is – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképéből.
Jelentősen nőtt a hazai növényházi zöldséghajtatás versenyképessége. Az elmúlt években a vidékfejlesztési pályázatoknak köszöngetően világszínvonalú fejlesztések valósultak meg az ágazatban. A beruházásoknak köszönhetően a termőterület is bővült.
A hajtatott paradicsom esetében a támogatásoknak és a kedvező hitellehetőségeknek is köszönhetően körülbelül 110 hektárral nőtt termőterület, így ma már meghaladja a 310 hektárt.
A megtermelt 150-160 ezer tonna a paradicsom 75-80 százaléka bogyós és fürtös típus, a maradék cseresznye- és koktélparadicsom. A hazai termelők áprilistól októberig el tudják látni koktél- és cseresznyeparadicsommal, fürtös paradicsomból pedig április elejétől vagyunk önellátóak, ekkortól annyira megnövekszik a termelési volumen, hogy a belföldi piac már nem tudja felvenni, ezért egészen szeptemberig exportáljuk is a paradicsomot.
Jelenleg 1114 hektáron foglalkoznak növényházi paprikatermesztéssel a gazdálkodók, az éves betakarított mennyiség pedig eléri a 140 ezer tonnát.
Az úgynevezett tölteni való (tv) paprika forgalma jelentősen megugrott az elmúlt években, azonban érezhetően nő a kereslet a nagy méretű, színes és édes paprikák iránt. Mivel utóbbiból a hazai termelésben még relatíve kevés van, az ágazat komoly erőfeszítéseket tesz a színes paprika típusok termesztésének fejlesztésére, különösen a kápia paprika vagy a pritamin paprika esetében látszik mindez.
A hajtatott uborka felülete az utóbbi 8 évben megduplázódott, termésmennyisége pedig 2,5-szeresére nőtt. Jelenleg mintegy 120 ha-on folyik nagyrészt modern hajtató berendezésekben uborkahajtatás, 40 000 tonnát meghaladó mennyiséget előállítva.

A hazai hajtatott zöldségek azon frisspiaci termékek közé tartozhatnak, ahol lehetséges és megoldott a minőségi kínálat és az egész éven át történő áruházlánci beszállítás. Ebből adódóan növényházi termelésünk biztonságos, jó minőségű és időzített termékeket biztosít a hazai és nemzetközi piacra.
A magyar termesztésből származó hajtatott zöldségek minősége messze meghaladja a több ezer kilométerről beszállított import árukét,
hiszen minden nap frissen kerülnek az áruházláncokba. Mindez természetesen a zöldségek ízében, élvezeti értékében is megmutatkozik. Ráadásul a hazai növényházakban megtermelt paradicsom, paprika, uborka és salátafélék vitamin tartalma és élelmiszeregészségügyi biztonsága egyaránt igen magas. A fogyasztóknak a növényvédőszer-maradványoktól sem kell tartaniuk, hiszen a hazai hajtatott paprika, paradicsom és uborka kultúrákban már 80-90 százalékban a károsítók természetes ellenségeit felhasználva biológiai növényvédelmet alkalmaznak a termelők.
(NAK)
Népszerű cikkek a rovaton belül
Új lehetőség a gazdálkodók számára az ökológiai célú vízpótlás
Magyar fejlesztésű technológia segítheti a gombatermesztést
Új gabonafajták előállítását szolgáló génszerkesztési eljárást fejlesztettek
Jövő héten kezdődik a dohánytermesztési szerződések megkötése az ULT-nél
A mezőgazdaságban alkalmaz mesterséges intelligenciát egy izraeli startup
Nyers húsból készült ételtől kaptak madárinfluenzát házimacskák
Nagy gond lehet, ha nem kapnak több nedvességet a talajok
A V4+ országok készek akár közös gazdatüntetésre is
Kiemelt támogatáshoz jutnak a halgazdaságok